Ei sinne!! Mitä #%&##! Nyt nämä mailat lähtevät myyntiin!! #%&#!!

Ja sitten seuraavana päivänä nämä ihmiset palaavat golfkentälle nöyrinä ja täynnä toivoa. Ja taas hihat palavat ja kuumat tunteet purkautuvat. Ja sama toistuu. Väliin voi mahtua joku todella lähes ekstaattinen kierroskin 🙂

Miten peli voi koukuttaa näin paljon? Mistä golfissa oikein on kyse? Ja miten nämä ulkoisesti ihan älykkään ja rauhallisen oloiset ihmiset voivatkaan muuttua sekunnissa toiseksi persoonaksi?

He kiroilevat, heittelevät mailojaan, selittävät, valittavat, harrastavat mykkäkoulua ja… loputon lista!

Uskon tai oikeastaan olen ihan varma, että jokainen golfari itseni mukaan lukien on kokenut edellä mainitun tunteiden vuoristoradan ja totaalisen turhautumisen golfkierroksen aikana. Jotkut jopa vuosien ajan tai ainakin vuosittain.

Suoritin greencardin vuonna 2004 ja tunnistan tämän kaiken oikein hyvin itsessäni. Myös poikani on ollut hyvä opettajani, sillä hän oli golfin aloittaessaan 12 vuotta sitten kentällä varsinainen kuumakalle, jos ei tullut paria korttiin tai lyönti ei miellyttänyt. Muistan tuolta ajalta kerrankin, kun poistuimme kahden väylän jälkeen ajotietä pitkin kotiin..!

Mieli

Yksi isoimpia oppejani, joita golf on näiden vuosien aikana minulle opettanut, on etten voi kontrolloida tai hallita peliä. Ei, vaikka kuinka yrittäisin.

Voin ainoastaan hallita omaa mieltäni – sitä inhottavaa nihilististä ääntä omassa mielessäni.

Tuo ääni helposti muistuttaa minua, että ”tällä väylällä et yleensä onnistu, tässä pallo menee aina vesiesteeseen, tällä väylällä et koskaan tee bogia parempaa..” Ja niin edelleen.

Todellinen peli käydään pään sisällä.

Kun oppii hallitsemaan mieltään – siis pitämään oman mielensä rauhallisena tapahtui itse pelissä mitä tahansa – voi avautua ihan uusiin sfääreihin ihmisenä. Voi oppia tuntemaan itsensä eri puolia ja kehittää ja jalostaa niitä. Ja voi pelata ehkä myös tuloksellisesti hyvän kierroksen.

Tunteet 

Golflyönti alkaa ja loppuu palloon katsomiseen. Kun oma mieli on kirkas, rauhallinen ja keskittynyt, pallo lentää kuin taiottuna juuri reiän suuntaan, sinne minne halusit sen. Peliä ei voi hallita, eikä todella hyvää kierrosta saa aikaiseksi ilman täysin kirkasta mieltä.

Olen elämässäni pelannut monta hyvää kierrosta. Todella hyviä minulle ovat ne, joissa olen pelannut alle 90 lyönnin / kierros. Yhden tällaisen kierroksen, jolla löin 84 lyöntiä, muistan hyvin. Olin nukkunut ihanasti koko yön eli olin pirteä, mutta rento. Keskityin poikkeuksetta jokaiseen lyöntiin. Tuijotin palloa ja se lensi juuri sinne, mihin halusinkin sen lentävän. Ja minulla oli kivaa ja rentoa peliseuraa. Ei ollut mitään paineita eikä tarpeettomia odotuksia. Nautin!

Tunteiden hallinta on hyvin tärkeää. Muistan aikoinaan, kun katsoin TV:stä jotakin isoa maailmanluokan kilpailua, jossa ruotsalainen golfari Henrik Stenson löi huonosti palloa, yritti katkaista epäonnistuneen lyöntinsä jälkeen mailansa ja haavoitti kätensä tämän seurauksena niin, että veri tippui. Hän romahti ja koki pelillisesti vaikeita aikoja, ja nousi jonkun ajan päästä ylös maailmanrankingillä vahvempana kuin koskaan.

Seurasin Stensonia ja katsoin, mitä oli muuttunut. Havaitsin, että hän oli oppinut ainakin hallitsemaan tunteensa ja sitä kautta selvästi mieltänsä.

Kun kaksi samantasoista golfaria kilpailee klubitasolla, kisan voittaa se, joka hallitsee tunteensa.

Kaikenlainen ahdistus, turhautuminen, pelot ja levottomuus moninkertaistuvat pelissä. Golfia ei pysty masteroimaan ennen kuin kohtaa tunteensa.

Luovuus

Golfkierrokset säätiloineen, vuodenaikoineen jne ovat myös aina erilaisia, myös samalla kentällä. Siksi kierroksella tarvitaan lisäksi eräänlaista luovuutta ja luovaa ajattelua omaa peliä ja pelillisiä vaihtoehtoja varten omien pelirutiinien lisäksi.

Golf on tietysti myös valtava miljardiluokan bisnes. Esimerkiksi täydellistä swingiä voi jahdata monin tavoin koko elämänsä – ja tähän tavoitteeseen voi myös upottaa hyviä summia rahaa. Tekninen lähestyminen voi ratkaista osan asiasta, mutta ilman mielenhallintaa swingi jää aivan varmasti ”vajaaksi” kokonaisuuden kannalta. Tämä tietoisuus syntyy jossain vaiheessa monelle.

Ehdotuksia

Mielenhallinta esimerkiksi mindfullnessin eli tietoisen läsnäolon ja meditaation avulla on erittäin suositeltavaa. Meditaatiota pidempään harjoittanut tietää kokemuksesta, että se on hyödyllistä. Sen hyödyistä fyysiseen, emotionaaliseen, mentaaliseen ja henkiseen olemukseemme on aivan valtavasti tieteellisesti todistettuja tutkimustuloksia.

Nämä hyödyt on moderni aivotutkimus ja psykologiakin havainnut.

Meditaatio lisää esim. aivokuoren poimuttumista, jolla on myönteisiä vaikutuksia informaation prosessoinnille, päätöksenteolle, muistille jne. Kts. täältä erästä tutkimusta.

Golf ei ole klubitasolla kilpailua eikä varsinkaan taistelua. Jokainen pelaa itseään ”vasten”. Valitsemme itse reagointitapamme peliin ja lopputulokseen. Henkisestä näkökulmasta voikin sanoa, että

Golf ei ole voittamista, vaan kasvamista.

Oman pelillisen tuloksen voi nähdä voittona tai tappiona. Voin kokemuksesta sanoa, että pelkästään tulokseen tuijottaminen vie pelistä kaiken nautinnon.

Toivon, että peli toisi mahdollisimman paljon iloa, hyvää liikuntaa (yksi kierros on 10-12 km) ja ihania luontokokemuksia. Miten monia lintuja ja niiden poikasia, kauniisti kukkivia puita ja pensaita tai sielua koskettavia auringonnousuja ja -laskuja olenkaan saanut nähdä? Tai kuinka paljon maailmaa (ja itseään) onkaan tullut parannetuksi golfkierroksen aikana?

Golf on aika hyvä meditaatiohetki, jos sen sellaisena ottaa.

Lopetan tämän blogini PGA:lla pelanneen Chi Chi Rodriguezin herättelevään ajatukseen:

En koskaan rukoillut, että puttaisin reikään. Rukoilin, että reagoisin hyvin, jos puttaisin ohi.

 

Lukusuositus: Joe Parent, Zen ja golf, kehity henkisen pelin mestariksi

 

Rakkaudella, Marjaana ღ