Sunnuntaina 22.7. on Magdaleenan eli Magdalan Marian muistopäivä. Magdaleena on puhuttelunimi. Maria on hepreaksi Miriam.

Niin gnostilaisten tekstien kuin Uuden Testamentin valossa Magdalan Maria on kiistatta kristinuskon tärkein ja keskeisin nainen.

Gnostilaiset pitivät Magdaleenaa Jumalan Viisauden eli Sofian inkarnaationa. Hän edustaa gnostilaisuudessa mystisen tiedon välittäjää.

Maria Magdaleena alabasteriruukkuineen (vas.) ja Katariina Aleksandrialainen
Magdaleenaa pidetään apostolien apostolina.  Hän täyttää kaikki apostolin ehdot:
  • hän jätti entisen elämänsä ja seurasi Jeesusta opetuslapsena,
  • hän on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja ylösnousemuksen silminnäkijä, ja
  • hän sai tehtävän viedä uudenlaista uutista ja avata ihmisiä korkeampaan tietoisuuteen.
Magdaleenan keskeinen rooli gnostilaisissa ja UT:n kertomuksissa tyhjästä haudasta ja ylösnousseen ilmestyksistä heijastaa hänen arvostettua asemaansa Jeesuksen oppilaana.
Magdalan Maria on ainoa Jeesusta seurannut nainen, jota varhaiskristillisessä kirjallisuudessa nimitetään naisopetuslapseksi.
Magdaleena voimaannuttaa naisia
Mutta, tästä huolimatta kuitenkin tulkinta Magdaleenasta syntisena naisena vahvistui ja tuli hallitsevaksi. Tämä väärä myytti syrjäytti aikaisemman. Ja, Neitsyt Maria nostettiin yhä ylemmäs Taivaan Kuningattareksi.

Miesten hallitsema kirkko tarvitsi juuri parannuksen tekemisessä ”suuren syntisen naisen” symbolia oikeuttamaan erityisesti seksuaalisuuden tukahduttamisen, ja myös naisia kohtaan tunnettua vihaa.

Tähän liittyy siksi erityisesti siksi myös kysymys naisen asemasta. Vastoin Jeesuksen esimerkkiä ja alkukirkon käytäntöä nainen vaiennettiin seurakunnassa ja painettiin alas miehisten valtarakenteiden myötä miehelle alisteiseksi.

Ajat ovat nyt muuttumassa – on feminiininen tietoisuuden heräämisen aika.
Magdaleena pitkine punaisine hiuksineen
Magdaleenasta tuli rakkauden eri variaatioiden vertauskuva. 1500-luvulla kauneutta symboloi kaksi Venusta, taivaallinen ja maallinen. Taivaallinen Venus edusti alkuperäistä yhteyttä Jumalalliseen ja maallinen Venus edusti ruumiillista kauneutta. Magdaleena on symbolisessa taiteessa kuvattu niin filosofisen, kristillisen rakkauden, aistillisen kuin mystisenkin välisenä henkilöitymänä ja kosketuspintana.

Maria Magdaleena oli kotoisin galilealaisesta Migdalin eli Magdalan kylästä Genesaretinjärven rannalta. Sen asukkaat elivät kalastuksesta ja matkailusta. Monet sen asukkaat olivat sivistyneitä ja vauraita.

Maria Magdaleenaa kutsutaan kotipaikkakuntansa eikä puolisonsa mukaan. Siksi häntä pidetään naimattomana, mikä oli erittäin harvinaista tuohon aikaan.

Pyhien naisten joukossa hän on poikkeuksellinen: ei kenenkään äiti, vaimo tai tytär.
Vihreää, punaista ja kultaa: Magdaleenan värisymboliikkaa

Myös monet muutkin naiset seurasivat Jeesusta Magdalan Marian tavoin. Nämä naiset avustivat Jeesusta ja opetuslapsia näiden matkoilla. Naiset olivat myös nykytermein sanottuna sponsoreita. Magdaleenalla oli myös varallisuutta ja hän on ollut vapaa käyttämään sitä oman valintansa mukaan.

Magdaleenalla on monia symboleja taiteessa. Tunnetuimpia ja yleisimpiä ovat alabasteriruukku, avoin kirja, pääkallo, punainen pääsiäismuna, pitkät ja punaiset hiukset. Hänen vaatetuksensa on vihreä, punainen tai kulta. Joskus hänet kuvataan myös alastomana; aistillisuus voidaan tulkita henkisenä voimana ja alastomuus viattomuutena.

Punainen muna symboloi elämää ja ylösnousemusta, mutta myös hedelmällisyyttä ja seksuaalisuutta. Pääkallo on kuoleman symboli. Sen voi symbolisesti laajentaa kangistuneeseen, dogmaattisen ajatteluun, jonka on kuoltava. Alabasteriruukku on täynnä tuoksuvaa öljyä. Se edustaa sydäntä tunteineen.

Rakkaus valaisee ajattelumme ja se voi pyhittää seksuaalisuutemme.

Maria Magdaleena ikonissa
”Legenda Aurean” eli Kultaisen legendan mukaan Magdalan Maria matkusti laivalla Etelä-Ranskaan, julisti evankeliumia ja kuoli siellä. Hänen pyhäinjäännöksiään löytyy erityisesti Provencesta Etelä-Ranskasta.

Minulla on ollut ilo viedä Etelä-Ranskaan ryhmiä pyhiinvaellukselle jo 10 vuoden ajan. Seuraavan kerran lähdemme sinne lokakuussa 2018 (matka on täynnä).


Ehdotus

  • Mitkä blogissa kuvatut asiat resonoivat elämässäsi hyvin? Mikä on sinulle totta?
  • Mikä kohtaa vastustusta? Valitse näistä asioista yksi ja tee siihen liittyvä henkinen harjoitus tai jokin muu käytännön toimenpide, joka vapauttaa sinua kulkemaan omaa polkuasi yhä tietoisempana.
  • Jaa mielellään kokemuksiasi ja viisauttasi tässä alla blogissa muiden kanssa, kiitos!
Toivotan voimallista Maria Magdaleenan pyhäinpäivää – toteutukoon kaikki hänen edustamansa asiat sinulle parhaimmalla tavalla!
Rakkaudella ja kiitollisuudella,
Marjaana
Marjaana luolan suulla Provencessa, jossa Magdaleenan kerrotaan viettäneen elämänsä viimeiset vuodet