Viime kesänä Mustionlinnasta vierailtuamme päätimme puolisoni Retsin kanssa, että seuraavalla kerralla jäämme yöksi. Halusimme tutustua Mustionlinnan historiaan ja nauttia uniikista ympäristöstä Ja niin teimme tänä kesänä. Vietimme siellä monta ihanaa yötä ja päivää, osan ystäviemme kanssa.

Mustionlinna toimii nykyisin museona

Mustion 1700-luvulla rakennettua upeaa keltaista puusta rakennettua linnaa ja valkoisena hohtavaa Edelfelt -hotellia valtavan kauniine, englantilaisine maisemapuistoalueineen voi kutsua ainutlaatuiseksi ja aidoksi. Hotelli on saanut nimensä arkkitehti Albert Edelfeltin, taiteilijan isän, mukaan.

Edeltfelt -hotelli

Kartanomiljööstä voi nauttia sisällä ja ulkona. Linna on museo, jonne pääsee opastetulle kierrokselle. Meitä linnakierroksella opasti linnan suvulleen takaisin ostaneen isännän tytär, joka oli veljensä kanssa asunut siellä lapsena ja joka kertoi monia hauskojakin tarinoita. Lämpiminä kesäpäivinä oli todella ihanaa ihastella myös ulkokäsin hienoa kokonaisuutta ja nauttia tunnelmallisista hetkistä Mustionjoen rannalla.

Mustionlinnan puistoa, näkymä Linnakrouviin

Mustion Linna – Kaunis kartanomiljöö

Mustion linna, yksi Suomen arvokkaimmista kartanoista, sijaitsee länsi-Uudellamaalla Karjaalla, noin 80 kilometriä Helsingistä. Mustion linnan rakennukset on rakennettu vuosina 1783–1792. Kartanon nykyisen päärakennuksen rakennutti ruukinpatruuna Magnus Linder II (1751–1801).

Kartano edustaa tyylisuunnaltaan uusklassismia. Kustavilaistyylisesti sisustetun kartanorakennuksen suunnittelivat Erik Palmstedt ja Christoffer Friedrich Schröder.

Sisäänkäynti kartanomuseoon

Nykyään kartano toimii hotellina ja museona, jotka nykyinen omistaja on kunnostanut. Linna on tauon jälkeen jälleen saman suvun hallussa.

Omistaja on entisöinyt linnaa ja tehnyt siitä menestyvän matkailukohteen. Sisätiloihin pääsee, kuten kerroin, tutustumaan tasatunnein alkavilla maksullisilla kierroksilla, joilla kerrotaan linnan historiasta, esineistä ja kartanossa vaikuttaneista ja vierailleista ihmisistä. Ja tietysti kierroksella kuulee kartanon kummitustarinoita.

Kartanon sisäistä kauneutta

Kartanon eräällä seinällä on kuva kreivitär Marie Linderistä (1840-1870). Hän oli aikanaan tunnustettu kaunotar, seurapiirirouva ja kosmopoliitti.

Marie herätti kuitenkin pahennusta Venäjän vastaisilla mielipiteillä ja nauttimalla olutta, viiniä ja tupakkaa.

Sitä ei pidetty oikein sopivana naiselle, hmm. Hankin hänen itse aikanaan nimimerkillä kirjoittamansa kirjan, jonka lukemista odotan innolla.

Marie Linder, aikaansa edellä ollut nainen

Päärakennuksen toisessa kerroksessa sijaitsee vierashuone, jota kutsutaan ”kuninkaan huoneeksi”. Kuningas Kustaa III ja tsaarit Aleksanteri I ja II ovat nukkuneet siinä. Mustion kartanossa ovat nukkuneet myös taiteilijat, kuten Jean Sibelius ja Louis Sparre, jotka olivat Hjalmar Linderin vieraina.

Hjalmarista on tehty olutta

Hjalmar Linder – Värikäs isäntä

Mustion Linnan jollei loistokkaimpia niin ainakin värikkäimpiä aikakausia oli Hjalmar Linderin (1862-1921) aikakausi 1900-luvun alussa. Linnanherra oli aikanaan Suomen rikkain mies ja yksi tunnetuimmista suomalaisista maailmalla. Hän oli myös suuri kulinaristi ja linnaan tilattiinkin ruokalähetyksiä Pariisista ja Pietarista.

Hjalmar arvosti myös taidetta.

Albert Edelfeltin maalaaman kansallisaarteemme, taulun Kuningatar Blankasta, kerrotaan roikkuneen hänen työhuoneensa seinällä!

Linder oli naimisissa marsalkka Mannerheimin sisaren Sophien kanssa. Tämä ei kuitenkaan ehtinyt muuttaa kartanoon, sillä hänen kerrotaan menettäneen hermonsa alle vuodessa. Sophie ottikin avioeron Hjalmarista vuonna 1899, mikä ei ollut aivan tavallista naisten toimintaa tuohon aikaan.

Kaakeleita ja taidetta

Hjalmar Linder oli kuitenkin monella tavoin edelläkävijä. Hän maksoi työntekijöidensä verot ja halusi heidän tekevän vain 8-tuntisia työpäiviä. Se oli poikkeuksellista, eikä sitä katsottu hyvällä. Hän osti Suomeen ensimmäisen yksityiskäyttöön tarkoitetun henkilöauton, joka tarinoiden mukaan pelotti ihmisiä ja pillastutti eläimiä. Hän korvasi kuitenkin runsaskätisesti kaikki aiheuttamansa vahingot.

Linderin elämän loppu oli surullinen. Hän pakeni ulkomaille kansalaissodan puhjettua ja palattuaan kotimaahan hän kirjoitti sanomalehteen artikkelin punaisten, sodan hävinneen osapuolen, huonosta kohtelusta.

Outoa, mutta tuohon aikaan tämä näkökulma leimasi hänet maanpetturiksi ja hän lähti vapaaehtoisesti maanpakoon. Hän realisoi omaisuutensa, mutta eli yli varojensa ja sai veroviranomaiset kimppuunsa. Linder teki itsemurhan Ranskassa.

Ruusuinen Edelfelt

Hotelli – Valkoisena hohtava kaunis Edelfelt

Mustion Linnan viisi kaunista rakennusta sijaitsevat puiston alueella. Moderneiksi hotellihuoneiksi kunnostetut viisi rakennusta ovat nimeltään Edelfelt, Paanutalo, Isotupa, Pikkutupa ja Merlinin Torni. Ne olivat 1800-luvulla ruukin työläisten asuntoja.

Näistä useampaan saa ottaa lemmikkieläimen, joten myös meidän Robben pääsi nauttimaan kartanotunnelmasta.

Punaisia vanhoja puurakennuksia

Mielestäni kartanoalueen kaikkein kaunein rakennus on valkoinen ”Edelfelt”. Se rakennettiin vuonna 1840 ja sitä laajennettiin vuonna 1867 arkkitehti Albert Edelfelt vanhemman, joka on maalari Albert Edelfeltin isä, piirustusten mukaan. Rakennuksessa on yhdeksän hotellihuonetta.

Toivon, että jonain päivänä pääsen nukkumaan myös tässä valkoisessa rakennuksessa.

Puistoa kartanon alueella

Puisto – Jumalattarien kauneutta ja sisäistä rauhaa

Mustion linnaa ympäröi suuri (20 hehtaaria), kaunis ja yksityinen puisto. Fridolf Linder uudisti sen 1800-luvun lopulla englantilaistyyliseksi. Puistossa kävellessä tuntuu kuin eläisi aiemmalla aikakaudella. Kun hengittelin sen kauneutta, toi se myös sisäistä rauhaa. Kävely puistossa oli kuin meditaatio, jossa voi saavuttaa sisäisen rauhan tilan.

Englantilaistyylinen puiston läpi virtaa vuolaasti Mustionjoki. Puisto on valtavan hieno nähtävyys. Sinne on istutettu eksoottisia puita, kuten Suomen ainoa korkkipuu ja kaksi Amerikan jalopähkinäpuuta, jotka kantavat edelleen hedelmää.

Valkoisella sillalla
Kuva kredit: Merja Keskikylä

Mustionjoen rannalla on valkoisena hohtavia siltoja ja kaunis antiikin tyylin rakennettu temppelimäinen huvimaja.

Siellä on lisäksi kelluva lummepolku. Suurta lummelampea elävöittää korkealle suihkuava vesipatsas.

Tällä hetkellä kukkivat sekä aivan valtavan kauniit, sydäntä avaavat vaaleanpunaiset lumpeet ja tietoisuutta avaavat valkoiset lumpeet.

Nämä pohjoisen lumpeet vastaavat idän lootuksia. Alla linkki videoon lummepolulta:

D2FD006A-983D-4913-834C-990AEDFC4E7F

Antiikki ja sen teemat ovat läsnä tässä maisemassa. Keltaisen linnan edessä on patsas jumalatar Diana koirineen, mikä on kopio Versailles’n puistosta. Samoin kohtasin puistossa lentävän Merkuriuksen, jonka aivan samanlaisen löysin myös Rooman Villa Medicistä.

Diana

Puistossa on myös viehättävää kohdata patsaina muita antiikin jumalattaria, kuten Athene ja Venus. Annoin intuition johdattaa minut oikean jumalattaren kohdalle.

Istuin sen viereen ja kuuntelin, mitä sillä oli minulle kerrottavaa..

Jumalattaret

Jumalatar -teema jatkuikin kotiin asti. Jopa kotimatkalla bensapysähdyksellä he olivat vastaanottamassa!

http://www.mustionlinna.fi

Kotimatkan taukopaikan jumalattaret