Ignatius ja henkiset harjoitukset

Tervetuloa pyhiinvaeltamaan Ignatiuksen tielle

Vuonna 1522 Ignatius Loyola kulki jalkaisin kotoaan Pohjois-Espanjan Baskialueen Azpeitiasta Montserratiin ja Manresaan lähelle Barcelonaa. Tämä pyhiinvaellus muutti hänen elämänsä. Se on muuttanut myöhemmin myös monien muiden elämää.

Teemme tämän runsaan 700 km vaelluksen toisinpäin ja nykyaikaisella tavalla. Aloitamme Espanjan Barcelonasta ja etenemme Pohjois-Espanjan vuorien, metsien, viinitarhojen, kaupunkien ja kylien, kuten Pamplonan ja Zaragozan, läpi Azpeitiaan ja sieltä edelleen Bilbaoon.

Tämä moderni pyhiinvaellus voi olla elämää muuttava, syvällinen henkinen matka.

Matkan teema on OMA VOIMA – JUMALAINEN VOIMA.

Sydämellisesti tervetuloa mukaan Camino Ignacianolle!
Marjaana & Retsi

 

Montserratin luostari sahavuoriston sylissä


Camino Ignaciano: Pyhiinvaellus Ignatius Loyolan jalanjäljillä Pohjois-Espanjassa 28.4. – 4.5.2019

Ignatius Loyola syntyi kuopuksena 13-lapsiseen aatelisperheeseen Pohjois-Espanjassa vuonna 1491. Hänet kastettiin nimellä Íñigo López de Loyola. Hänen äitinsä kuoli pian tämän synnyttyä ja Ignatius lähetettiin kasvatettavaksi sedälleen.

Nuori Ignatius oli seikkailunhaluinen. Hän oli viehättynyt kauniiden vaatteiden lisäksi kauniista naisista ja ritariromantiikasta. Ja hän unelmoi suurista teoista.

Nuori Ignatius sotilasasussa

Ignatius aikoi alun perin upseerin uralle ja liittyi armeijan palvelukseen vuonna 1517. Hän haavoittui kuitenkin vakavasti tykinkuulista molempiin jalkoihin Pamplonan taistelussa 30.5.1521 ranskalaisia vastaan. Hänen sotilasuransa oli ohi. Tämä muutti hänen elämänsä suunnan.

Ignatiuksen jalka ei parantunut ja se leikattiin. Ollessaan toipilaana hän olisi halunnut lukea ritariromanttisia kirjoita, mutta niitä ei ollut tarjolla. Oli vain pyhimysten elämänkertoja, joihin hän alkoi syventyä. Jeesuksen ja pyhimysten, etenkin Franciscus Assisilaisen, elämä ja teot, innoittivat ja saivat hänet onnelliseksi.

Ignatius alkoi lukiessaan tunnistaa sisäisiä mielenliikkeitään ja erottaa, mikä tympeys syntyi sotatarinoista verrattuna pyhimysten elämäntarinoiden lukemiseen. Hän alkoi näin erottaa näitä henkiä toisistaan ja sitä, mikä on arvokasta. Ignatius ymmärsi, että nämä ”korkeammat tunteet” olivat Korkeimman Voiman, Jumalan ohjausta.

Toipuva Ignatius lähti pyhiinvaellusmatkalle kotoaan Azpeitiasta Montserratin ja Manresan kautta Pyhään maahan haavoittumistaan seuranneena vuonna. Hänen kerrotaan antaneen kynsiensä ja tukkansa kasvaa matkan aikana. Hän teki katumusharjoituksia, mutta alkoi hiljalleen ymmärtää, ettei ihminen voi tunnustaa kaikkia syntejään. Niitä on loputtomasti ja että se on tässä mielessä turhaa.

Ignatius loukkaantuneena Pamplonassa

Pyhiinvaellusmatka kulki Pohjois-Espanjan läpi Montserratin luostariin ja Manresaan. Ignatius valvoi öitä Montserratin Pyhän Madonnan alttarilla, jonne hän jätti miekkansa ja kilpensä.

Ignatius vetäytyi läheiseen Manresan kaupunkiin luolaan mietiskelemään. Siitä tuli hänelle syvän henkisen valaistumisen paikka.

Manresan luolassa Ignatius kirjoitti siellä perustan mestariteokselleen: Hengellisille Harjoituksille.

Vuosien saatossa hänestä tuli lahjakas henkisen ohjauksen johtaja. Hän keräsi näkemyksiään, yksinkertaisia meditaatioita ja rukouksia ja muita mentaalisia harjoituksia Hengelliset Harjoitukset -kirjaansa. Paavi hyväksyi Hengelliset harjoitukset vuonna 1548 ja ne julkaistiin vielä samana vuonna.

Kerron matkalla Ignatiuksen henkisistä harjoituksista, hänen elämästään ja opetuksestaan.

Manresan luola

Tällä pyhiinvaelluksella vietämme Montserratissa kolme yötä ja teemme sieltä käsin retken Manresaan.

Vaellamme Montserratin kauniissa luonnossa pilvien yläpuolella eri reiteillä, kuten esimerkiksi Pyhän arkkienkeli Mikaelin reitillä. Vietämme aikaa Marian energioiden äärellä Mustan Madonnan Montserratin luostarissa sahavuoristossa.

Vuonna 1025 rakennettu benediktiiniluostari on omistettu Katalonian suojeluspyhimykselle, Mustalle Madonnanalle. Monia ihmeitä on kerrottu tapahtuneen Montserratin Marian rukouksen kautta. Voimme nauttia basilikan messuista, maailmankuulun Escolania -poikakuoron laulusta, tunnelmasta ja kappeleista aina, kun haluamme.

Nousemme myös enkeliportista pyhimysten portaikkoa pitkin tervehtimään Montserratin Pyhää Madonnaa. Ehkä esität hänelle rukouksesi?

Montserratin Musta Madonna

Perimätiedon mukaan Mustan Madonnan patsas tuotiin Espanjaan noin 50 jKr. Se pidettiin piilossa maureilta Santa Covan luolassa, josta lapsipaimenet löysivät sen uudelleen 880 jKr. He näkivät kirkkaan valon ja kuulivat taivaallista musiikkia keskellä vuoria.

Manresan piispan johdolla patsas yritettiin viedä Manresaan, mutta patsas muuttui niin raskaaksi, ettei se onnistunut. He ymmärsivät jumalallisen väliintulon: patsasta piti tulla katsomaan Montserratiin pyhiinvaellukselle.

Montserrat Santa Covan luola kuvassa keskellä

Näin Montserrat luolineen on ollut vuosisatoja tuhansien pyhiinvaeltajien kohde. Monet ihmiset ja pyhimykset Ignatius Loyolan lisäksi ovat vierailleet siellä. Me vaellamme myös Santa Covan luolaan.

Montserratin tiedetään ottaneen paikkansa merkittävänä henkisenä paikkana jo varhaisessa vaiheessa. Paikka kantaa yllään pyhää jumalaista feminiinienergiaa. Monet erakot ovat asuttaneet vuorta ja asumuksia on edelleen nähtävissä vuorella. Montserrat on ennen kaikkea henkinen yhteisö, uskomaton vuori ja valon pyhättö korkealla vuoren syleilyssä.

Sivu Hengellisiä harjoituksia

Vuonna 1528 Ignatius aloitti opinnot Pariisin yliopistossa Sorbonnessa. Hän ja kuusi hänen ystäväänsä perustivat Jeesuksen Yhteisön (Société de Jesus) eli jesuiittaveljeskunnan Pariisissa vuonna 1534. Paavi Paavali III vahvisti vuonna 1540 järjestön. Ignatius Loyola valittiin veljeskunnan ensimmäiseksi johtajaksi vuonna 1541.

Yksi yhteisön perustajista ja Ignatiuksen läheisin ystävä oli Francis Xavier. Yövymme Navarran maakunnassa sijaitsevassa Pamplonan kaupungissa ja  vierailemme Francis Xavierin pyhätössä Javierissa, joka on noin 50 km päässä Pamplonasta.

Francis Xavier

Matkalla Pamplonaan yövymme Aragonian Zaragozassa ja vierailemme Pylvään Neitsyeen katedraalissa. Kerrotaan, että pyhä Jaakob, apostoli, kulki tällä alueella pyhiinvaellusmatkallaan Santiago de Compostelaan.

Ollessaan  epätoivon tilassa Neitsyt Maria ilmestyi rohkaistakseen Jaakobia.

Tämän jälkeen mm. monet Espanjan kuninkaat, ulkomaiset hallitsijat ja pyhimykset, Ristin Johannes, Avilan Teresa ja Ignatius Loyola ovat vierailleet tuossa pyhätössä. Vielä tänäkin päivänä löydämme Zaragozan katedraalista Neitsyt Marian pyhätön, joka muistuttaa meitä apostoli Jaakobin ilmestyksestä.

Ehkä sinäkin saat rohkaisua Marialta pyhiinvaelluksella johonkin juuri tuolla hetkellä tarvitsemaasi asiaan?

Cathedral Notre Dame de Pilier Zaragoza – Pylvään Neitsyeen katedraali Zaragozassa

Jatkamme pyhiinvaellustamme pieneen Azpeitian kylään Ignatiuksen ”kotitaloon”, joka on nykyisin pyhättö.  Se on rakennettu Loyolan perheen 1300-1400 -luvuilla rakennetun tornitalon ympärille.

Tornitalo on pyhätön sydän, jossa sijaitsevat mm. huoneet, jossa Ignatius syntyi ja jossa hän alkoi ”muuntua” lukiessaan pyhimystarinoita haavoittumisensa jälkeen.

Azpeitia Ignatiuksen pyhättö

Yövymme lähellä Azpeitiaa, josta matkustamme Ruusunpäivänä 4.5.2019 kotiin Bilbaosta.

Ignatius Loyola kuoli 31.7.1556 Roomassa ja hänen pyhäinpäiväänsä juhlitaan 31. heinäkuuta.

Vuonna 1622 paavi julisti Ignatius Loyolan pyhäksi ja 1922 kaikkien henkisten retriittien suojelijaksi. Hän on myös sotilaiden suojeluspyhimus.

Samoin Ignatius on mm. Espanjan San Sebastianin ja Bilbaon, Biskajan ja Gipuzkoan ja Baskimaan, Argentiinan Buenos Airesin sekä Belgian Antwerpenin suojeluspyhimys. Lisäksi hän on Brasilian Minas Geraisin suojeluspyhimys.

Ignatiuksen visio / näky, Domenichinon maalaamana

Matkan teema on OMA VOIMA – JUMALAINEN VOIMA. Tule kokemaan, miten matkan teema avautuu juuri sinulle.

Sydämellisesti tervetuloa mukaan Camino Ignatianolle!

 

Ignatius – pyhiinvaeltajapatsas


Käytännön asioita

Matkan hinta

Matkan hintaan € 1.780 sisältyy 2 hh jaetussa huoneessa (1 hh huonelisä € 210) sis. alv 24 % ja Matka-Agenttien € 20 palvelumaksun:

 • Lennot turistiluokassa 28.4. Helsinki-Barcelona (Hki klo 13.40, Barcelona klo 16.35) ja 4.5. Bilbao-Tukholma-Helsinki (Bilbao klo 10.40, Tukholma klo 15.15, Helsinki klo 17.10) (Norwegian)
 • Lentokenttäverot, matkustajamaksut ja muut lentolipuissa perittävät viranomaismaksut
 • Lennot sisältävät käsimatkalaukun lisäksi yhden ruumaan menevän matkalaukun, 20 kg
 • Majoitukset 2 hh huoneessa (1 hh lisä € 210) muuten aamiaisella, paitsi Montserratissa puolihoidolla sis. illallisella ruokajuomaksi talon vesi ja viini.
  • Montserrat 28.4.-1.5, kolme yötä, puolihoito (aaminen ja illallinen sis. talon viini ja vesi)
   Hotelli ***
  • Zaragoza 1.-2.5, yksi yö, aamiainen
   Hotelli ****
  • Pamplona 2.-3.5, yksi yö
   Hotelli ****
  • Azpeitia 3.-4.5, yksi yö
   Hotelli ****
 • Bussikuljetus koko matkan ajan ja paikallinen kuljettaja kaikkiin mainittuihin kohteisiin
 • Yhteisohjelma ja bussikuljetukset Espanjassa: Barcelonan lentokenttä-Montserratin luostari; Montserrat: vaellukset vuorella, Santa Covan luola, messut ja lauluesitykset, basilika ja kappelit, taidemuseo; Manresa: Montserratista käsin, Zaragoza: kaupunki ja Francis Xavierin pyhättö; Pamplona: kaupunki ja Pilarin Neitsyeen basilika; Azpeitia: Ignatius Loyolan pyhättö ja koti; Bilbao: Azpeitian hotelli-Bilbaon lentokenttä
 • Matkanjohto, tarinat, meditaatiot ja harjoitukset, ohjaus ja opastus

Hinta € 1.780 / hlö kahden hengen huoneessa kahdelle. Yhden hengen huoneen lisä on 210€. *)
Matkan hintaan sisältyy Matka-Agenttien palvelumaksu € 20.

*) Mikäli varaat 1 hh huoneen ja haluaisit Montserratista 2 hh huoneen yhdelle hengelle kauniilla näköalalla alas vuorelta, lisämaksu on € 60. Tässä tapauksessa 1 hh lisämaksu on yhteensä € 270. (Tämä näköala on 2 hh huoneissa).

Matkan hintaan eivät sisälly muut kuin yllä ilmoitetut maksut, kuten eivät pääsymaksut, eivätkä muut kuin yllä mainitut ateriat.

Päivämme ovat aktiivisia. Kävelemme / vaellamme päivittäin matkalla useita kilometrejä (Montserratissa arviolta 10 km/pv). Reitit ja maasto eivät ole vaikeita, mutta osalla niistä on nousuja ja portaita. Reitit eivät edellytä erityisiä vaellusvaatteita tai –kenkiä, mutta hyviä lenkkeilykenkiä. Tavallinen hyvä peruskunto riittää.

Maksuehdot 

 • Matkavaraus on sitova asiakkaan maksettua varausmaksun € 320 sis. Matka-Agenttien palvelumaksu € 20, joka tulee maksaa 31.12.2018 mennessä (Matka-Agentit laskuttaa)
 • 2. erä € 960 / 2hh suoritetaan 15.3.2019, 1 hh huonelisä € 210 tai *) kts. yllä € 270 (Matka-Agentit laskuttaa)
 • 3. erä € 500 suoritetaan 1.4.2019 (Tietoisen Johtamisen Talo laskuttaa)

Varaus- ja peruutusehdot 

 • Matkavaraus on sitova asiakkaan maksettua varausmaksun € 320 sis. Matka-Agenttien palvelumaksun € 20, joita ei makseta takaisin asiakkaan peruessa matkan jo nyt maksettujen maksujen johdosta
 • 100-36 vrk (20.1.-19.3.2019) ennen lähtöä, veloitamme 40 % matkan hinnasta
 • 20.3.2019 jälkeen tulleista peruutuksista veloitamme 100 % koko matkan hinnan maksettujen maksujen johdosta
 • Huolehdithan omasta MATKAVAKUUTUKSESTA heti matkavarausta tehdessäsi mahdollisten peruutuskulujen sekä henkilö- ja matkatavaravahinkojen varalle.

Muuta tärkeää

Matkan vastuullinen matkanjärjestäjä on Matka-Agentit Oy. Marjaana Will-Vidlund toimii matkanjohtajana. Matkan toteutuminen edellyttää 14 matkustajaa. Hinnat perustuvat tällä hetkellä voimassa oleviin hintoihin ja niiden muuttuessa pidätämme oikeuden muutoksiin, joista ilmoitamme heti. Lisäksi varaamme oikeuden muuttaa matkan hintaa valuuttakurssimuutosten, meistä riippumattomien kuljetuskustannusten sekä uusien tai muuttuneiden verojen tai maksujen perusteella.

Huomioithan, että osallistut matkaan omalla vastuullasi ja vapaasta tahdostasi, emmekä ota vastuuta terveydellisistä vaikutuksista matkaa ennen, sen aikana tai sen jälkeen. Matka ei korvaa kliinisterapeuttista tai lääkinnällistä hoitoa. Älä lopeta nykyisten reseptilääkkeiden käyttöä.

Huom: ”Tätä matkaa varten annettuja henkilötietoja siirretään matkan suorittamisen ja varaamisen kannalta oleellisille yhteistyökumppaneille ja viranomaisille sekä EU/ETA -maihin että niiden ulkopuolisille alueille. Tietojen käsittelyssä sovelletaan EU:n tietosuojalain periaatteita.”

Ilmoittautuminen matkalle

Paikkoja on rajoitetusti. Rekisteröidy matkalle 30.11.2018 mennessä tästä linkistä. Ilmoita samalla:

 • passissa oleva virallinen nimesi
 • yhteystietosi: kotiosoite, gsm, sähköposti
 • otatko 2 hh vai 1 hh (ml. Montserrat, kts. yllä)
 • mahdollinen erikoisruokavalio
 • terveyteen tms. liittyvät tiedot, joista meidän on syytä tietää
 • lähiomainen ja yhteystiedot
 • matkavakuutusyhtiö

Sydämellisesti tervetuloa suurelle matkalle Ignatiuksen askelissa!

 

Ignatius Montserratissa

Kuvat: omat, wikipedia, pinterest