Tervetuloa pyhiinvaeltamaan Marian hengessä Bosnia-Hertsegovinaan!

Vierailin joulukuussa 2011 Brasiliassa ryhmän kanssa. Heräsin silloin yhtenä yönä unesta sanaan ”Medgordze’. Selvitin nimeä ja kävi ilmi, että se on paikka, jossa Maria on ilmestynyt 24.6.1981 alkaen. Muistan, että olin aika hämmentynyt ja epäluuloinen (miten en ollut kuullut asiasta, jos hän on siellä siitä lähtien ilmestynyt..).

Matkan Medugorjeen Marian ilmestyksen ja vähän muillekin paikoille toteutin seuraavana vuonna (2012) poikani kanssa. Olen kirjoittanut tuosta matkasta, Marian ilmestyksistä siellä ja maan historiasta kirjassani PyhäänVaellus (2016).

Muistan yhä elävästi, kun näin viimeisenä yönä unen Medugorjen tukikohdassa. Siinä Maria seisoi Krizevacin vuoren Ristin tien alaosassa ja hymyillen odotti ryhmääni. Se oli vaikuttava ja koskettava näky.

Nyt on aika tehdä tuo matka. Olet sydämellisesti tervetullut mukaan pyhiinvaellukselle Medugorjen Marian, Rauhan Kuningattaren, hengessä Bosnia-Hertsegovinaan, Kroatian kautta! 

Matkan teema on RAUHA.

Sydämellä, Marjaana

 

Pyhiinvaellusmatka pähkinänkuoressa

Balkanin maisema on yhdistelmä vuoristoa, metsää ja meren rantoja. Balkanin kauniit vuoret ja laaksot ovat nähneet vuosituhansien historiaa, aina antiikin aarteista 1900-luvun kuohuviin vuosikymmeniin. 

Olin Balkanilla, Bulgarian Sofiassa, töissä 80-luvun puolivälin jälkeen muutaman vuoden ajan. Ajoimme lukuisia kertoja silloisen Jugoslavian läpi, joka tuolloin ennen hajoamistaan oli vielä yksi suuri maa. Siihen kuuluivat myös niin Kroatia kuin Bosnia-Hertsegovinakin. Vaikka liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta liikennekulttuurista,  Bosnia- Hertsegovina on nykyään turvallinen maa vierailla (kts. UM:n matkustustiedote, joulukuu 2018). Meillä on koko matkan ajan käytössämme bussi kuljettajineen kaikilla retkillä ja osassa kohteita myös englanninkielinen paikallisopas. Tarvittaessa käännän keskeisimmät asiat suomeksi, ja kerron orientaationa kohteista suomeksi mm. bussimatkoilla.

Split

Matkamme alkaa Kroatiasta Adrianmeren kimmeltävältä turkoosinsiniseltä mereltä. Tutustumme Splitin (kuva yllä) historiaa tihkuvaan vanhaan kaupunkiin paikallisoppaan avulla ennen kuin jatkamme Bosnia-Hertsegovinassa sijaitsevaan tukikohtaamme Medugorjeen. Siellä Maria on ilmestynyt vuodesta 1981 asti – lue lisää tästä alapuolelta.

Tukikohtamme on **** superior-hotelli, joka erottuu palveluiden ja laadun ansiosta ja jossa meillä on puolihoito. Meillä on mahdollisuus myös varata edullisesti hoitoja hotellin wellness-keskuksesta. Tukikohta sijaitsee lyhyen matkan päästä Podbrdosta eli Ilmestysten kukkulasta ja St. Jamesin kirkosta. Ehkä kiipeämme yhdessä myös Krizevacin vuorelle? 

Vierailemme matkalla myös Kravicen vesiputouksilla (kuva alla), joka on maan kauneimpia luontokohteita. Rohkeimmat saattavat innostua uimaankin putouksilla.. Vesikasteen jälkeen matkamme jatkuu UNESCOn maailmanperintokohteeseen Počiteljiin, joka on kuulu turkkilaisesta arkkitehtuuristaan.

Kravicen vesiputoukset

Maan pääkaupunkia Sarajevoa kutsutaan Euroopan Jerusalemiksi. Sarajevolla on pitkä ja rikas kulttuurisen ja uskonnollisen monimuotoisuuden historia. Sen sielu on kaupungin historiallisessa turkkilaisessa osassa, joka on pysynyt samanlaisena 1500-luvulta. Vierailemme kaupunkikierroksella mm. Gazi Husrev Beyn moskeijassa. 

Matkamme jatkuu Sarajevosta Bosnian pyramideille, jotka ovat ensimmäisiä Euroopasta löytyneitä pyramideja. Ne ovat tiedemiesten kiistojen kohteena. Tehdään omat havainnot kokemuksiimme perustuen. Näemme paikalla maailman suurimman pyramidin, Bosnian Auringon pyramidin, ja koemme pyramidilaakson alapuolella kulkevia maanalaisia tunnelilabyrintteja.

Bosnian pyramidit

ÄitiMaan antimiin pääsemme tutustumaan ja halutessa maistamaan Paocan kylässä, jossa vierailemme paikallisella viinitilalla ja -kellareissa. 

Mostarin vanha kaupunki on kaunis ja täynnä historiaa. Se sijaitsee kauniissa laaksossa ja kaupungin Neretva-joen yli rakennetusta, UNESCOn maailmanperintokohteesta Stari Most -sillasta tuli monikansallisuuden ja maan kansanosien rauhanomaisen rinnakkaiselon symboli. Löysimme viimeksi joenrannalta ihastuttavan vanhan kahvilan, jonka plataanipuun alla nautimme rauhassa bosnialaiset kahvit: pieni alumiininen kuppi ja siivilämäinen kahvikippo ja makea marmelaadin tyyppinen makupala päällä. Jos tuo paikka on yhä olemassa, käydäänkö siellä?

Paluumatkalla Mostarista poikkeamme Blagajssa. Paikka on Bosnia-Hertsegovinan arvokkaimpia helmiä, jossa voi nähdä symbioosin luonnon ja kulttuurin välillä. Paikalla sijaitsevat Herceg Stjepanin vanhan kaupungin rauniot ja Buna-joen alkukohdan vieressä Tekija, derviššien luostari. Derviššit ovat islamilaisia suufimystikoita.

Medugorjen näkijät

Marian ilmestykset (ote kirjasta PyhäänVaellus)

Kuusi nuorta ihmistä – Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković and Milka Pavlović – näkivät 24.6.1981 Crnican kukkulalla useita satoja metrejä Podbrdoksi kutsutun paikan yläpuolella kauniin naisen, jolla oli lapsi käsivarsillaan. Nainen antoi heille kädellään merkin tulla lähemmäksi. Hämmentyneinä ja peloissaan he eivät menneet lähemmäksi. Nainen ei puhunut heille.

Seuraavana päivänä, 25.6.1981 samaan aikaan neljä heistä tunsi syvää vetoa paikkaan, jossa he olivat edellisenä päivänä nähneet naisen. He olivat tunnistaneet naisen Mariaksi. Marija Pavlović ja Jakov Čolo liittyivät heidän seuraansa. He näkivät kolme valon väläystä ja kauniin naisen, joka oli tällä kerralla ilman lasta. Nuoret menivät lähemmäksi naista ja puhuivat hänen kanssaan. He rukoilivat naisen kanssa Isä meidän rukouksen ja muita rukouksia kuten Ave Marian. Kaikkiin muihin paitsi viimeiseen rukoukseen nainen yhtyi lasten kanssa. 

Kolmantena päivänä, kesäkuun 26. päivänä 1981, nuoret kiipesivät jälleen kukkulalle (kuva alla) tuhannen muun ihmisen seuratessa heitä. Samat asiat tapahtuivat kuin edellisenäkin päivänä. Mirjana kysyi naisen nimeä ja hän vastasi: ”Olen Pyhä Neitsyt Maria.” Marijalle hän ilmestyi lisäksi erikseen ja sanoi: ”Rauhaa, rauhaa, rauhaa – ja ainoastaan rauhaa. Rauhan on vallittava ihmisten ja Jumalan välillä, kuten myös ihmisten kesken.” 

Ilmestysten kukkula päiväsaikaan

Kaikki toistui samalla tavalla joka päivä. Ilmestysten yhteydessä tapahtui myös parantumisia. Kuudentena päivänä näkijälapset vietiin Mostariin lääkärintarkastukseen tutkittavaksi. ”Nämä lapset eivät ole hulluja, mutta ne, jotka toivat heidät tänne, ovat.” Tämän jälkeen nuoret näkivät päivittäin ilmestyksiä, yhdessä tai yksin, missä tahansa he olivat. 

Kun Marian ilmestykset alkoivat Crnica kukkulalla Bijakovićin alueella, alkoi pian sen jälkeen myös Jugoslavian valtion viranomaisten vastustus. Miliisi tarttui pyhiinvaeltajien avustuksiin, pääsy Ilmestysten kukkulalle estettiin ja ilmestysten todistaja, kylän pappi Jozo Zovko pidätettiin 1,5 vuodeksi lokakuussa 1981. Viimeisimpinä vuosina ennen Jugoslavian hajoamista pyhiinvaeltajia ei enää estetty matkustamasta Medugorjeen. Äiti Maria kertoo, että Jumala on lähettänyt hänet maailmaan ja että hänen kanssamme käyttämänsä aika on Jumalan lahja meille. 

Medugorjen näkijät 2

Näkijät saavat Marialta edelleen viestejä. Esimerkiksi Marija Lunetti (Pavlović) vastaanottaa Marialta viestin joka kuukauden 25:s päivä, kun taas Mirjana Soldo (Dragičević) saan viestin kuun toisena päivänä. Katolinen maailma seuraa vahvasti viestejä. Kaikki viestit alkavat sanoilla rakkaat lapset, edustaen välittävän Äidin avointa syliä ja sydäntä. Maria kertoo viesteissään rauhasta, jonka tulisi vallita meidän sisällämme. Jotta voimme saavuttaa rauhan, meidän tulee valmistaa sydämemme oikealla tavalla. Ainoa tapa on rukous, joka tulee sydämestämme. Voimme rukoilla sydämestämme, kun olemme vapaita kaikenlaisista riippuvuuksista. Marian viestit sisältävät ohjeita vapautumisen tielle ja aitoihin ja kestäviin arvoihin sydämemme avautumiseksi.  

Näin kyläläiset ja muut ihmiset toisista kylistä, ja pian ympäri maailman, alkoivat kokoontua ja rukoilla Medugorjessa. Kylästä on tullut yksi suurimmista rukouksen keskuksista maailmassa, samankaltainen kuin Lourdes ja Fatima. Monet ihmiset kertovat löytäneensä rauhan juuri tässä paikassa. Myös henkisiä ja fyysisiä parantumisia on tapahtunut. Monet ovat ensin tulleet todistamaan Äiti Marian ilmestymisiä ja viestejä.

Vierailijoita Medugorjessa käy yli miljoona vuodessa. On arvioitu, että yli 30 miljoonaa ihmistä on käynyt kylässä vuoden 1981 jälkeen. Monet heistä ovat kertoneet visuaalisista ilmiöistä kuten auringon liikkumisesta taivaalla ja vaihtuvista väreistä sekä auringon ympärillä olevista sydämen tai ristin muotoisista kuvioista. Maria on kertonut, että hän on valinnut tämän kylän.

Matkaohjelma

Matkaohjelma on alustava ja siihen saattaa tulla muutoksia.

Splitin vanhakaupunki, taustanaan vuoret

Perjantai 6.9. – Matkapäivä, Kroatian Split ja Bosnia-Hertsegovinan Medugorje

Norwegianin suora aamupäivän reittilento Helsingistä Splittiin, jossa meitä on vastassa englanninkielinen opas. Ajamme bussillamme kohti Splitin historiallista vanhaa keskustaa (kuva yllä), jossa meillä on noin tunnin opastettu kaupunkikiertokävely. Kävelyn aikana oppaamme kertoo yleistä tietoa kaupungista ja näemme mm. Dujen katedraalin ja Jupiterin temppelin (ulkoa päin) . Kierroksen jälkeen meillä on hetki aikaa kierrellä ja lounastaa omatoimisesti. 

Tämän jälkeen matkamme (noin 150 km) jatkuu kohti luonnonkaunista Bosnia- Hertsegovinaa, vuoristo- ja metsämaisemien peittämään maahan. Saavumme rajamuodollisuuksien jälkeen arviolta noin klo 18.00 tukikohtaamme Međugorjessa (****), joka on Bosnian ja erityisesti katolisten pyhiinvaelluskohde. Yhteinen illallinen hotellissa.

Medugorjen keskustan St. Jamesin kirkko

Lauantai 7.9. – Medugorje

Aamiainen, jonka jälkeen puolipäiväretki bussilla Međugorjen keskustaan, jossa tutustumme kylän pyhiinvaelluskohteisiin. Mahdolliset sisäänpääsymaksut maksetaan itse paikan päällä.

Međugorje nimi tarkoittaa vuorten välissä olevaa kylää. Vuonna 1981 alkaneet Marian ilmestykset ovat tehneet tästä pienestä bosnialaisesta kylästä kuuluisimman pyhiinvaelluskohteen koko Kaakkois-Euroopan alueella. Ihmiset eri puolilta maailmaa haluavat kohdata Međugorjen Pyhän Neitsyen, Rauhan Kuningattaren.

Käymme Ilmestyksen kukkulalla (”Apparition Hill”, kuva kohdassa Marian ilmestyksen), St. Jamesin kirkossa pyhättöineen (kuva yllä) ja Krizevac -vuorella (alakuva). Krizevac tarkoittaa ”Ristin vuori ja se on alueen korkein vuori. Vuonna 1933 St. Jamesin seurakunta alkoi pystyttää suurta betonirunkoista ristiä Jeesuksen kuoleman 1900-vuotisjuhlan kunniaksi. 16 tonnin ristin rakentamisen aikana seurakuntalaiset kuljettivat kaikki materiaalit, sementin, hiekan, veden, työkalut jne., muistelemalla ristiinnaulitsemista. Risti valmistui 15.3.1934. Tarina kertoo, että ennen ristin pystytystä, vuonna 1933 kylää riepoivat useat myrskyt, jotka tuhosivat kaikki viljelmät pelloilla. Tämä tuotti köyhille kyläläisille suuria vaikeuksia. Ristin pystytyksen jälkeen myrskyjen kerrotaan loppuneen.

Myöhempään iltapäivään voi varata hoitoja kylpylään, kts. tuonnempana lisää.

Omatoiminen lounas päivän aikana. Yhteinen illallinen hotellissa.

Krizevac

Sunnuntai 8.9. – Kravicen vesiputoukset ja Počiteljin kylä

Aamiainen hotellissa, jonka jälkeen puolipäiväretki Kravicen vesiputouksille (kuva johdantotekstissä yläpuolella) ja Počiteljin kylään. Mahdolliset sisäänpääsymaksut maksetaan itse paikan päällä.

Kravicen vesiputoukset ovat yksi Bosnia-Hertsegovinan alueen kauneimmista luontokohteista. Ne sijaitsevat Trebižat-joella, joka putoaa erityisen tuffikalkki -kasvun ja alla olevan järven päälle. Koko alue on valtion suojelema, mutta avoinna vierailuille, piknikille, retkeilylle ja uimiseen. Ehkä teemme jonkin yhteisen vesiseremonian? Alue on täynnä vihreyttä ja erilaisia puita.

Sisäänpääsymaksu noin 10km eli n. 5€/hlö maksetaan itse paikan päällä.

Pocitelj

Vesiputouksien jälkeen matkamme jatkuu UNESCOn maailmanperintökohdekylään nimeltä Počitelj (kuva yllä), joka on tunnettu turkkilaisesta arkkitehtuurista. Kaupunki on rakennettu rinteeseen Neretva-joen itärannalle noin 20 kilometriä Međugorjesta etelään. Sijainti jyrkkärinteisessä jokilaaksossa teki Počiteljistä strategisesti merkittävän linnoituksen Hertsegovinan sisäosien ja Dalmatian rannikkoalueen välillä. Vuonna 1993 sodassa hävitettyjä kohteita on jälleenrakennettu 2000-luvulla mm. Unescon tuella. 

Myöhempään iltapäivään voi varata hoitoja kylpylään, kts. tuonnempana lisää.

Retken aikana omatoiminen lounas. Yhteinen illallinen hotellissa.

Gazi Huznev Bey -moskeija Sarajevossa

Maanantai 9.9. – Sarajevo ja Visočican Bosnian pyramidit

Aikainen aamiainen hotellissa. Lähdemme aamusta myöhään iltaan kestävälle kokopäiväretkelle bussilla Balkanin ytimeen pääkaupunki Sarajevoon (ajomatka n. 75 km), jossa tapaamme englanninkielisen paikallisoppaamme.

Kaupunkia kutsutaan monesti nimellä Euroopan Jerusalem, koska sillä on pitkä ja rikas uskonnollinen ja kulttuurillinen historia. Sarajevo tarjoaakin poikkeuksellista aitoutta em. osalta. Maantieteellisen sijaintinsa ansiosta kaupunkiin ovat vaikuttaneet useat erilaiset kulttuurit, jotka ovat kohdanneet juuri täällä – ja useasti myös taistelleet toisiaan vastaan. 

Sarajevo tuli maailman tietoisuuteen vuonna 1914 ensimmäiseen maailmansotaan johtaneiden laukausten seurauksena. Vuosikymmeniä myöhemmin Balkanin sodassa kaupunkia kohtasi tuhoisa ja verinen piiritys, jota kesti 1425 päivää, mikä on nykyaikaisen sodankäynnin pisin piiritysaika. 

Synkän menneisyyden vastapainona kaupunki on nykyään kaunis ja mielenkiintoinen kohde. Kaupungin mielenkiintoisin osa ja Sarajevon sielu on sen turkkilainen osa Baščaršija, joka on paras lähtökohta tämän kaupungin vierailulle. Se on kaupungin historiallinen osa, ja sen tunnelma voi saada sinut kuvittelemaan olevasi Istanbulissa! Tämä osa on pysynyt melko samanlaisena 1500-luvulta lähtien: siellä on vanhoja kapeita mukulakivikatuja, jotka tarjoavat kuparituotteita, turkkilaista kahvia ja teetä sekä perinteistä bosnialaista ruokaa. Yksi keskipisteistä on sen tori, jossa on ikoninen suihkulähde ”Sebilj” ja se on paikallisten asukkaiden kohtaamispaikka.

Sarajevo on täynnä kulttuuria, uskontoja ja historiallisia rakennuksia. Tämän saamme kokea vieraillessamme Gazi Husrev Bey -moskeijassa (kuva yllä) ja Juutalaisessa museossa. Gazi Husrev Beyn moskeija rakennettiin vuonna 1532 ja se edustaa suurta ottomaanien arkkitehtonista taidetta. Moskeijalla on julkinen suihkulähde ”šadrvan” perinteiselle pesulle, rukoilualue ulkona, islamilainen kirjakauppa ja hautakammio. Juutalaismuseo puolestaan sijaitsee Sarajevon vanhimmassa synagogassa, joka on rakennettu vuonna 1581. Rakennusinsinöörit, taidehistorioitsijat ja temppelin vierailijat ihailevat sen eleganttia ja puhdasta arkkitehtonista muotoa. Sitä pidetään Balkanin tämän osan kauneimmista museopaikoista. 

Bosnian Aurinkopyramidi

Sarajevosta matkamme jatkuu noin 40 kilometriä luoteeseen Visočicamäestä ja sitä ympäröivistä pienemmistä mäistä koostuville Bosnia pyramideille. Nämä ovat ensimmäiset Euroopasta löytyneet pyramidit, joista tiedemiehet kiistelevät. Englanninkielisen oppaan johdolla näemme Belvedere -palatsin ja pääsemme tekemään omia havaintojamme maailman suurimmaksi kutsutusta pyramidista ”Bosnian Auringon Pyramidista” (kuva yllä). Sen korkeus on yli 220 metriä ja siten se ohittaa Kheopsin pyramidin (147 metriä). Lisäksi koemme Bosnian pyramidilaakson alapuolella kulkevaa laajaa maanalaista tunneli- ja kammioverkostoa, joka on pituudeltaan yli kymmenen kilometriä. Maanalaisesta labyrintistä on löydetty yli 8 tonnin painoisia keraamisia veistoksia. Nämä muinaisen maailman veistokset ovat kokonsa puolesta suurimpia koskaan löydettyjä. 

Paluukuljetus hotellille. Retken kesto n. 12 tuntia.

Retken aikana omatoiminen lounas. Yhteinen illallinen hotellissa.

Paocan viinitilalla

Tiistai 10.9. – Paočan kylä ja viinitila

Aamiainen hotellissa, jonka jälkeen teemme puolipäiväretken tukikohtamme läheisyydessä sijaitsevalle Paočan kylään ja siellä sijaitsevalle viinitilalle.

Englanninkielinen viinitilaopas esittelee viinitilan kellareineen sekä maistiaisten ja pienen naposteltavan lomassa kertoo myös kylästä, sen historiasta ja nähtävyyksistä.

Mahdollista ostaa kotiin viinituliaisia.

Myöhempään iltapäivään voi varata hoitoja kylpylään, kts. tuonnempana lisää.

Yhteinen illallinen hotellissa.

Medugorjen tukikohtamme spa-kylpylä

Keskiviikko 11.9. – Vapaapäivä-hoitopäivä Medugorjessa

Aamiainen hotellissa. Lounas omatoimisesti. Päivän viettoa oman maun mukaan Medugorjessa.

Voit varata ihania ja edullisia hoitoja aamu- ja iltapäivälle kylpylään, kts. tuonnempana lisää.

Yhteinen illallinen hotellissa.

Blagaj

Torstai 12.9 – Mostar

Aamiainen hotellissa, jonka jälkeen lähdemme bussilla kokopäiväretkelle Mostariin (n. 20 km, kuva alla) ja jossa tapaamme englanninkielisen paikallisoppaamme. Tämä runouden, kiven ja uneliaiden pikkukujien kaupunki Mostar sijaitsee kauniissa laaksossa, joka on ollut täynnä historiaa antiikin ajoista lähtien. Alun perin 1500-luvulla Neretva-joen yli rakennetusta sillasta tuli Mostarin ja koko Bosnia-Hertsegovinan monikansallisuuden ja kansanosien rauhanomaisen rinnakkaiselon symboli. 

Mostarissa yhdistyy pohjoinen ja etelä, itä ja länsi kuuluisan Stari Most -sillan (kuva alla) myötä, sillä se yhdistää sen eri kulttuureja ja uskontoja. Pitkälti juuri sillan symboliarvon vuoksi se tuhottiin Bosnian sodassa vuonna 1993. Entisöity silta avattiin vuonna 2004, ja se oli tärkeä toivon ja sovinnon symboli. Vuonna 2005 se liitettiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Mostarin uusi ”Vanha silta” on edelleen vierailijoiden suosituin kohde kaupungissa.

Kierroksen aikana näemme myös kaupungin Vanhan basaarin, sen lukuisia moskeijoita ja vierailemme turkkilaisessa talossa. Tämän 1600-luvun turkkilaisen talon nykyinen omistaja kertoo talon historiasta. 

Paluumatkalla poikkeamme omin toimin (ilman paikallisopasta) Blagajssa. Blagaj (kuva yllä) on yksi Bosnia-Hertsegovinan arvokkaimpia helmiä, jossa voi nähdä symbioosin luonnon ja kulttuurin välillä. Siellä vesi roiskuu 200 metrin korkeudesta pystysuorasta kiviseinämästä ja antaa näin elämän Buna-joelle. Ylhäällä sijaitsee Herceg Stjepanin vanhan kaupungin rauniot ja Buna-joen alkukohdan vieressä Tekija, derviššien luostari. Derviššit ovat islamilaisia mystikoita, jotka kuuluvat suufilaiseen suuntaukseen. Osa derviššeistä etsii yhteyttä jumaluuteen ekstaasin ja tanssin avulla (”tanssivat dervissit”), osa mietiskelemällä. Vuonna 1660 rakennettu Blagaj on Bosnia-Hertsegovinan ensimmäisen ottomaanien valtakunnan tärkeimpiä kulttuurimonumentteja.

Meillä on ennen Blagajn osuutta aikaa kierrellä ja lounastaa omatoimisesti. Paluukuljetus hotellille. Retken kesto n. 8 tuntia.

Yhteinen viimeisen illan illallinen hotellissa. 

Mostar ja Stari Most -silta

Perjantai 27.9 – matkapäivä Medugorjesta Splitin kautta kotiin

Aikainen hotelliaamiainen ja bussilla paluukuljetus Splitin lentokentälle. Suora paluulento Kroatian Splitistä lähtee klo 12.00, saapuen Helsinkiin klo 15.55.

Matkan hinta sekä matka- ja peruutusehdot

Matka-ajankohta ja hinta

6.-13.9.2019 (pe-pe) € 1.690 € /hlö 2 hh jaetussa huoneessa sis. alv 24 %. 
Lisäksi tulee Matka-Agenttien € 20 palvelumaksu. 
Lisämaksu 1 hengen huoneesta € 135. 

Hintaan sisältyy

 • Norwegianin suorat reittilennot Helsinki-Split-Helsinki veroineen
  Lentoaikataulu: 
  6.9.2019 Helsinki – Split klo 09.00-11.00 
  13.9.2019 Split – Helsinki klo 12.00-15.55
 • Matkaohjelman mukaiset retket ja kuljetukset bussilla ja paikallinen kuljettaja kaikkiin mainittuihin kohteisiin
 • Majoitus 4 tähden wellness-hotellissa Medugorjessa 6.-13.9. jaetussa kahden hengen huoneessa (1 hh huoneen lisämaksu € 135)

Huom! TURISTIVERO
Jokainen maksaa itse hotellin turistiveron 1.10€/hlö/päivä paikan päällä (yht. noin € 10)

 • Puolihoito: aamiainen ja illallinen ilman ruokajuomia hotellilla
 • Matkaohjelman mukaiset retket, mahd. sisäänpääsymaksut maksetaan itse
 • Englanninkielisen oppaan palvelut retkillä (Split, Sarajevo, Mostar, Paoča)
 • Marjaanan matkanjohto, tarinat, yhteiset meditaatiot, rukoukset ja harjoitukset, ohjaus ja opastus

Matka ei sovellu liikuntaesteisille.

Päivämme ovat melko aktiivisia. Kävelemme / vaellamme päivittäin matkalla useita kilometrejä. Jotkut reitit ja maasto, kuten Krisevac, voivat olla haasteellisia, ja maastossa voi olla nousuja ja portaita. Reitit eivät edellytä erityisiä vaellusvaatteita tai –kenkiä, mutta hyviä lenkkeilykenkiä. Tavallinen hyvä peruskunto riittää.

Medugorjen hotelli-spa

Hotelli

Tukikohtamme on 4 tähden superior-hotelli, joka erottuu Medjugorjen ja Bosnia-Hertsegovinan majoituspaikkojen joukosta, sen palveluiden ja tilojen määrän ja laadun ansiosta.

Hotelli sijaitsee kätevästi lyhyen matkan päässä St Jamesin kirkosta ja Ilmestyksen mäeltä, joten voimme pistäytyä näissä paikoissa helposti ja nopeasti matkan aikana esim. iltapäivisin tai illalla.

Hotellissa on 99 raikkain värein sisustettua huonetta, joissa on ortopediset patjat, ilmastointi/lämmitys, tv satelliittikanavilla, puhelin, tallelokero, wc/suihku, hiustenkuivaaja ja hygieniatuotteet. 

Hotellissa voit rentoutua suuressa wellness-keskuksessa ja maistella herkullisia ruokia à la carte – ravintolassa. Lisäksi käytettävissäsi on monia muita palveluita, kuten ilmainen Wi-Fi, kampaamon salonki, lahjatavarakauppa, aulabaari, pieni kappeliin sisustettu rukoushuone jne.

Tukikohtamme hoitola – kylpylä

Hotellin kylpylähoidot ja niiden varaus + peruutusehdot

Kun olet varmistanut matkasi, saat Marjaanalta linkin kylpylän hinnastoon, jonka hinnoista saamme vielä 15 % alennusta. Tarjolla on aivan ihania ja suomalaisittain todella edullisia vaihtoehtoja niin hieronnan kuin kauneushoitojen saralla, esim. 

 • 45 min perinteinen, lääketieteellinen kokovartalohieronta € 33 (-15 %), 
 • 90 min Kleopatra rituaali € 60 (-15 %), 
 • 60 min antiage kasvohoito € 25 (-15 %), 
 • 60 min jalkahoito € 12,50 (-15 %), 
 • ja monia muita.

Hoidot varataan 1.7.2019 mennessä ilmoittamalla niistä Marjaanalle: 

Hoitojen peruutusehdot: 

 • Hoitoja ei voi lisätä/muuttaa/perua enää 1.7.2019 jälkeen. 
 • Jokainen huolehtii hoitonsa ajankohdasta ja maksusta itse paikan päällä. Myös siinä tapauksessa, että peruu sen 1.7.2019 jälkeen tai paikan päällä tms.

Maksuehdot 

 • Matkavaraus on sitova asiakkaan maksettua varausmaksun € 200 + Matka-Agenttien palvelumaksu € 20, joka tulee maksaa 31.5.2019 mennessä (Matka-Agentit laskuttaa)
 • 2. erä € 1.035 / 2hh suoritetaan 15.7.2019, 1 hh huonelisä € 135 (Matka-Agentit laskuttaa)
 • 3. erä € 455 suoritetaan 15.8.2019 (Tietoisen Johtamisen Talo laskuttaa)

Varaus- ja peruutusehdot 

 • Matkavaraus on sitova asiakkaan maksettua varausmaksun € 200 + Matka-Agenttien palvelumaksun € 20, joita ei makseta takaisin asiakkaan peruessa matkan jo nyt maksettujen maksujen johdosta
 • 90 – 41 vrk ennen lähtöä, veloitamme 40 % matkan hinnasta
 • 40-30 vrk ennen matkan alkua tulleista peruutuksista veloitamme 95 % koko matkan hinnasta 
 • ja tämän jälkeen tulleista peruutuksista 100 %

Huolehdithan omasta MATKAVAKUUTUKSESTA heti matkavarausta tehdessäsi mahdollisten peruutuskulujen sekä henkilö- ja matkatavaravahinkojen varalle.

Muuta tärkeää

Matkan vastuullinen matkanjärjestäjä on Matka-Agentit Oy. Marjaana Will-Vidlund toimii matkanjohtajana. Matkan toteutuminen edellyttää 12 matkustajaa. Hinnat perustuvat tällä hetkellä voimassa oleviin hintoihin ja niiden muuttuessa pidätämme oikeuden muutoksiin, joista ilmoitamme heti. Lisäksi varaamme oikeuden muuttaa matkan hintaa valuuttakurssimuutosten, meistä riippumattomien kuljetuskustannusten sekä uusien tai muuttuneiden verojen tai maksujen perusteella.

Huomioithan, että osallistut matkaan omalla vastuullasi ja vapaasta tahdostasi, emmekä ota vastuuta terveydellisistä vaikutuksista matkaa ennen, sen aikana tai sen jälkeen. Matka ei korvaa kliinisterapeuttista tai lääkinnällistä hoitoa. Älä lopeta nykyisten reseptilääkkeiden käyttöä.

Huom: ”Tätä matkaa varten annettuja henkilötietoja siirretään matkan suorittamisen ja varaamisen kannalta oleellisille yhteistyökumppaneille ja viranomaisille sekä EU/ETA -maihin että niiden ulkopuolisille alueille. Tietojen käsittelyssä sovelletaan EU:n tietosuojalain periaatteita.”

Ilmoittautuminen matkalle

Paikkoja on rajoitetusti. Rekisteröidy matkalle 31.3.2019 mennessä tästä linkistä.

Ilmoita samalla:

 • passissa oleva virallinen nimesi
 • yhteystietosi: kotiosoite, gsm, sähköposti
 • otatko 2 hh vai 1 hh 
 • mahdollinen erikoisruokavalio (ilmoitettava viim 1 kk ennen matkaa!)
 • terveyteen tms. liittyvät tiedot, joista meidän on syytä tietää (tämä matka ei sovi liikuntaesteisille)
 • lähiomainen ja yhteystiedot
 • matkavakuutusyhtiö

Muuta

Matkaliput lähetetään noin kaksi viikkoa ennen lähtöä (Matka-Agentit). Matka on voimassa, kun ennakko- ja loppumaksut ovat maksettu eräpäivään mennessä. Muista käyttää viitettä. Tarkistathan, että laskussa/vahvistuksessa ovat oikeat tiedot: lähtöpäivä, kohde ja nimet oikein (samat kuin passissa).

Passi ja EU-henkilökortti

Suosittelemme passilla matkustamista.

Suomen kansalainen saa matkustaa voimassaolevalla passilla tai voimassaolevalla, uudenmallisella EU-henkilökortilla (koskee myös lapsia), joka on myönnetty 1.3.1999 lukien. Ajokortti ei ole henkilökortti. Lisätietoja matkustusasiakirjaksi soveltuvasta henkilökortista saat poliisin internetsivuilta. Tarkempaa tieto Ulkoministeriön sivuilta. 

Yleiset rokotussuositukset

Polio- jäykkäkouristus sekä kurkkumätärokotteet kannattaa pitää voimassa aina, ja varsinkin matkalle lähtiessä tarkistaa niiden voimassaolo. A- ja B-hepatiittirokotuksen hankkimista suositellaan yleisesti.

Matkoilla noudatetaan Yleisiä Valmismatkaehtoja sekä Matka-Agenttien pakettiehtoja.

Suosittelemme matkustusilmoituksen tekemistä, oman harkintanne mukaan. (samat kuin passissa).

Sydämellisesti tervetuloa suurelle matkalle Marian hengessä!

Krisevac Medugorjessa

Kuvat: Pinterest, Medugorje- ja hotellisivusto, omat