Magdaleena (lähde: samanniminen elokuva)

Lämpimästi tervetuloa pyhiinvaellukselle rauhan, rakkauden ja pyhien paikkojen alkulähteille!

Samalla, kun astut Lähi-idän maaperälle, joka on ikivanhojen tarinoiden näyttämö ja mittaamattoman arvokas museo jokaista hiekanjyväänsä myöten, teet omaa sisäistä matkaasi ikiaikaisen viisauden ja rauhan syvimpiin kerroksiin. Maan energia on peilimme ja opettajamme. 

Matkan teema on RAUHA.

Israel pähkinänkuoressa

Israel on ainutlaatuinen historiallinen näyttämö ja alkupiste 2000 vuotta sitten alkaneelle ihmiskunnan kehitykselle myrskyineen ja taisteluineen.

Kuljemme tällä matkalla essealaisten ja muiden mestareiden jalanjäljillä, Jeesuksen, Marian, Maria Magdaleenan ja monen muun.

Meillä on tällä vaelluksella neljä eri tukikohtaa, joista käsin teemme matkaa:

 • Jerusalem (**** / 3 yötä)
 • Kuollutmeri (**** / 1 yö)
 • Genesaretinjärvi (**** / 2 yötä)
 • Vanha fransiskaaniluostari Pyhällä Taaborin vuorella (***- / 1 yö)

Israel on pieni valtio, vain puolet Tanskan koosta, mutta asukkaita on yli kahdeksan miljoonaa. Luonto on monimuotoinen; etelässä sijaitsee kuiva autiomaa, mutta lännessä Välimeren rannikolla maaperä on hedelmällisempi ja viljelyyn soveltuva. Vuoristo halkoo maata lännestä itään, maailman matalimpaan paikkaan Kuolleellemerelle asti. Israelin ilmasto on yhtä vivahteikas kuin sen luonto; etelässä vallitsee kuiva aavikkoilmasto, Välimeren rannalla on miellyttävä rannikkoilmasto ja itäosien vuoristoalueilla on viileämpää.

Raamatussa kerrotaan, että Israelia kansoitti 12 eri heimoa, joilla oli lukuisia vihollisia ja heimojen kuninkaat vaihtuivat tiuhaan. Tunnetut nimet kuten Saul, Daavid ja Salomon hallitsivat maata vuorollaan. Raamatun kertomusten todenperäisyydestä on monia mielipiteitä, mutta varmaa kuitenkin on, että Israelia on hallinnut suuret valloittajat kuten Aleksanteri Suuri, roomalainen kenraali Pompeius, Herodes Suuri ja keisari Konstantinus Suuri.

Temppelivuori ja Kalliomoskeija Jerusalemissa Öljymäeltä nähtynä

Essealaiset ja pyhiinvaellusmatkamme pähkinänkuoressa

Israel kiehtoo matkailijoita taustasta ja uskonnosta riippumatta. Juutalaisten, kristittyjen ja muslimien näkemyksen mukaan Jerusalem on pyhä kaupunki. Vierailemme mm. siellä sijaitsevalla Itkumuurilla, joka on enää jäänteenä Herodeksen temppelistä, ja kuljemme Via Dolorosaa, jota pitkin Jeesus käveli ristiään kantaen pitkäperjantaina 2000 vuotta sitten.

Matkaamme Beetlehemiin Jeesuksen syntymäkirkkoon, joka on maailman vanhin kirkko, ja Nasaretiin Marian ilmestyksen kirkkoon, joka taas on Lähi-Idän suurin kirkko. Käymme Magdalassa ja muissa Genesaretinjärven kohteissa, otamme kaapelihissin Masadan vuorilinnoitukseen Juudean erämaassa, samoin kuin Kiusausten vuorten rinteille perustettuun luostariin. Teemme veneretken Genesaretinjärvellä ja meillä on erillinen kastetilaisuus Jordanjoella paikassa, jossa Jeesuksen kerrotaan saaneen kasteen.

Lue alapuolelta tarkempi päiväkohtainen alustava ohjelma.

Pyhä Taaborin vuori – Kirkastuksen vuori. Meillä on ilo saada yöpyä viimeisenä yönä täällä pienessä fransiskaaniluostarissa.

Historiankirjoista löytyy vähän tietoa essealaisista. Lähteitä ovat mm. juutalainen historioitsija Titus Flavius Josephus (noin 37-100), joka piirtää essealaisista melko tarkan kuvauksen, sillä hän oli osa tätä veljeskuntaa, samoin kuin aleksandrialainen filosofia Filo Judaeus ja roomalainen naturalisti Plinius. Kirjalähteitä ovat mm. Kuolleen meren kirjakääröt ja Qumranin kirjasto. Vierailemme pyhiinvaelluksella Qumranissa ja sen luolissa. Tiedetään, että essealaisia eli noin 300-200 vuotta eKr ja ensimmäisellä vuosisadalla jKr Mareotis -järven rannalla Egyptissä ja Kuolleenmeren rannalla Palestiinan Ein Gedissä, jonka kansallispuistossa vierailemme. Essealaisten viisauden katsotaan perustuvan Egyptin mysteerikouluihin, joista Palestiinaan lähteneet vihityt perustivat varsinaisen essealaisen järjestön. Gnostilaisia eli varhaiskristittyjä pidetään essealaisten seuraajina. Gnostilaisuudesta ovat taas polveutuneet mm. manikealaiset, bogomiilit ja kataarit.

Essealainen liike syntyi vastalauseena Jerusalemin temppelin maallistuneelle papistolle ja jumalanpalvelusmenoille. Josephus kertoo essealaisten erinomaisesta organisaatiosta, asketismista ja uskonnollisista seremonioista, kuten yhteisestä ateriasta, samoin kuin sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Yhteisö omisti Palestiinassa asuntoja, mutta yksityisomaisuutta ei ollut. Jäsenet rukoilivat paljon ja omistautuivat laupeudentöihin, ja osa eli jatkuvassa ”sisäisen katselemisen” tilassa. Essealaisen opetuksen mukaan tämän elämäntavan tarkoituksena oli herättää ihmisessä uinuva henki. Filosofi ja antroposofi Rudolf Steinerin mukaan essealaiset edellyttivät jäseniltään sellaista elämää, joka herätti korkeamman minän eli sielun ja sai siten aikaan ihmisen uudestisyntymisen. 

Talmudissa, juutalaisten perimätietoa sisältävässä kirjassa, sanotaan, että Jeesuksen äiti Maria ja hänen isänsä Joosef kuuluivat essealaisten yhteisöön. Nämä lähettivät Jeesuksen jo nuorena essealaisveljien luostarikouluun ja sieltä hänet lähetettiin muutaman vuoden kuluttua Egyptiin saamaan korkeampaa opetusta. Jeesuksessa näkyi koko sen ajan henkinen viisaus. Essealaiset osasivat parantaa sairaita mm. erilaisia äänteitä laulamalla ja käyttämällä tietoaan yrteistä. Essealaiset pysyttelivät kaukana maallisista valtapyrkimyksistä ja pyrkivät kaikessa ilmentämään rauhaa.

Essealaisten tervehdys oli: ”Rauha olkoon kanssanne”. 

RAUHA on tämän matkan suuri teema. Kerron matkalla lisää essealaisista, heidän tavoistaan ja parantajatoiminnasta näiden kirjoitusten pohjalta.

Lämpimästi tervetuloa pyhiinvaellukselle essealaisten jalanjäljissä ja rauhan hengessä ikiaikaisille paikoille Lähi-itään Israeliin 24.4.-2.5.2020!

Shalom, Marjaana & Retsi

Masadan luonnonpuisto, jonka katolle nousemme kaapelihissin kyydissä.

Matkaohjelma

Matkaohjelma on alustava ja siihen saattaa tulla muutoksia. Suurin osa teksteistä on kirjastani PyhäänVaellus.

Kerron matkalla, todennäköisesti usein bussissa, alustuksia kunkin päivän kohteista ja pidän meditaatioita, mietiskely- ja rukoushetkiä jne. sopivissa kohdin.

Paikallisoppaamme ja bussinkuljettajamme matkaa koko ajan mukanamme ja oppaamme kertoo jokaisesta kohteestamme päivittäin englanninkielellä.

Perjantai 24.4.  – Matkapäivä Helsingistä Tel Aviviin ja Jerusalemiin

Suora Finnairin iltalento Helsingistä Tel Aviviin, jonne saavumme puolen yön aikaan. Meitä on vastassa englanninkielinen oppaamme ja bussinkuljettajamme, jotka ovat kanssamme koko pyhiinvaelluksen ajan. 

Kuljetus Jerusalemissa sijaitsevaan tukikohtaamme (****), jossa yövymme kolme yötä puolihoidolla (aamiainen ja illallinen ilman ruokajuomia). Tukikohtamme sijaitsee Jerusalemin vanhassa juutalaiskorttelissa, jonka läheisyydessä ovat monet historialliset ja pyhät kohteet, kuten Itkumuuri ja Pyhän haudan kirkko.

Jerusalemin hotellimme juutalaiskorttelissa.

Jerusalemin vanhan kaupungin perustukset ovat noin 2000 vuotta vanhat ja sitä ympäröi 1500-luvulla sulttaani Suleimanin rakennuttama noin neljän kilometrin pituinen muuri. Siinä on 34 tornia ja seitsemän avointa ja neljä suljettua porttia, joista jokaisella on oma nimensä. Vanha kaupunki on jaettu neljään alueeseen: kristittyjen, muslimien, juutalaisten ja armenialaisten alueeseen.

Lauantai 25.4. – Jerusalem

Paikallisoppaamme johdolla tutustumme Jerusalemin kiinnostavimpiin ja koskettavimpiin kohteisiin. Tämä kaupunki oli Jeesuksen elämän eräänlainen ”virallinen päätepysäkki”. Maria Magdaleenalle se oli Eurooppaan ja erityisesti Ranskaan suuntautuneen opetustehtävän alkupysäkki. 

Pater Noster, Jerusalem ja Isä meidän rukoukset eri kielillä.

Jerusalemin kirkot, temppelit ja pyhät paikat ovat historian kuluessa vaihtaneet usein omistajaa. Moskeijoista on tehty kirkkoja ja kirkoista moskeijoja aina sen mukaan, kuka on määrännyt poliittisesta vallasta. Moorian eli Temppelivuorelle rakennettu Kalliomoskeija on jätetty muslimien hallintaan sisäpoliittisista ja uskonnollisista syistä. Koska emme ole muslimeja, voimme ihailla kauempaa tätä moskeijaa, jonka kupoli kimaltelee kultaisena ja joka on rakennettu kuningas Salomon temppelin paikalle. Siellä ovat rukoilleet aikoinaan Aabraham, Daavid, Salomo ja Muhammed.

Vierailemme monella koskettavalla paikalla. Yksi upeimmista esimerkeistä ykseydestä on Öljymäellä sijaitseva Pater Noster eli Isä Meidän -kirkko. Siellä Jeesus opetti opetuslapsilleen Isä meidän -rukouksen. Ehkä hiljennymme yhteen sen kappeleista? Etsimme varmasti myös suomenkielisen rukouksen kirkkoalueen seinätiilistä yli 6o. kielellä kirjoitettujen Isä meidän –rukousten joukosta. 

Itkumuuri ja Kalliomoskeija illalla.

Vierailemme myös pienessä fransiskaanikirkossa nimeltään Dominus Flevit, joka sijaitsee myös yhden kohteemme eli Maria Magdaleenan kirkon vierellä Öljymäellä. Dominus Flevit on, kuten moni muukin uudempi kohde Israelissa, italialaisen arkkitehdin Antonio Barluzzin suunnittelema. Kirkko on rakennettu kyynelen muotoon, mikä symboloi Jeesuksen kyyneliä, jota kirkon nimi tarkoittaa. Pienen kyynelkirkon ikkunasta avautuu kaunis, hiljainen maisema Jerusalemiin. Ikkunassa on ruudutusta ja keskellä ikkunaa on graalin malja: ihminen itsessään on graali silloin, kun hänen tietoisuutensa on riittävän korkeavärähteistä.

Käymme Getsemanen puutarhassa, Jeesuksen äidin Marian haudalla ja Itkumuurilla, joka on Herodes Suuren vähän ennen ajanlaskumme alkua rakennuttama kalkkikivinen muuri Temppelivuoren länsilaidalla. Koska Itkumuuri liittyy Temppelivuoreen, sitä pitävät pyhänä paikkana sekä juutalaiset että myös kristityt ja muslimit. Kun itse Temppelivuori on muslimien hallussa, Länsimuuri on pyhin paikka, jossa juutalaisten sallitaan rukoilla, vaikka heidän uskonsa mukaan kaikkein pyhin paikka maan päällä ei olekaan itse muuri, vaan sen takana oleva temppelialue. Muuri on ollut rukous- ja pyhiinvaelluspaikkana jo vuosisatojen ajan.

Jeesuksen hauta – Pyhän Haudan kirkko, Via Dolorosan päätepiste Jerusalemissa.

Vaellamme myös pyhää katua Via Dolorosaa. Kadun varrella on 14 asemaa, joissa Jeesus pysähtyi matkallaan Golgatalle. Viimeiset viisi asemaa ovat Pyhän Haudan kirkon sisällä.

Tämä on kristikunnan pyhin paikka.

Se on rakennettu paikalle, jossa Jeesuksen ristiinnaulitsemisen paikan Golgatalla ja hänen hautansa uskotaan sijainneen.

Aamiainen ja illallinen (ei ruokajuomia) tukikohdassamme (****) Jerusalemissa.

Sunnuntai 26.4. – Beetlehem, Qumran ja Jeriko

Tänään vierailemme Jeesuksen syntymäpaikassa Beetlehemissä, joka on nykyisin muslimien hallinnassa. Jeesuksen syntymäpaikka yhdistetään luolaan, jonka päälle rakennettu Jeesuksen syntymäkirkko on peräisin nykymuodossaan 500-luvulta. Myös kuningas David syntyi Beetlehemissä.

Jeriko, maailman vanhin kaupunki.

Jerikoa pidetään maailman vanhimpana yhtäjaksoisesti asutettuna kaupunkina. Raamatussa se tunnetaan paikkana, jonne Israelin heimot ensimmäiseksi hyökkäsivät Joosuan johdolla palattuaan Egyptistä. Koska Jeriko oli reitillä Galileasta Jerusalemiin, Jeesus kulki sen läpi useita kertoja. Lähellä kaupungin keskustaa on myös vuosisatoja vanha sykamoripuu muistuttamassa tapahtumasta, jossa Sakkeus, kiipesi puun oksille nähdäkseen Jeesuksen. 

Jerikon heprealainen nimi, Yeriẖo, on yleisesti ajateltu tulevan arabilalaisesta sanasta, rArīḥā, joka tarkoittaa ”tuoksuvaa” ja jonka juuret ovat myös Kanaanilaisessa sanassa Reaẖ. Kerrotaankin, että 35 eKr. roomalainen poliitikko Markus Antonius antoi egyptiläiselle rakastajattarelleen Kleopatralle lahjan Jerikosta. Kleopatra oli himoinnut keidasta, jonka erityiset kasvit tuottivat hajuvettä, jonka kerrotaan ”saaneen miehet villeiksi”. Muut teoriat pitävät Jerikon olevan peräisin kanaanilaisesta sanasta Yareaẖ, eli kuu, sillä se oli kuun jumalan Yarikhin palvonnan keskus.

Kiusausten vuorten luostari Jerikossa, jonne matkaamme kaapelihissillä.

Tarinan mukaan Jerikossa sijaitsevilla vuorilla, Kiusausten vuorilla, Jeesus paastosi 40 päivää ja paholainen kiusasi häntä. Matkaamme köysirataa pitkin Kiusausten vuorilla sijaitsevalle luostarille, jonka voi sanoa vastustavan painovoimaa: se on rakennettu pystysuoraan vuorenseinämään. Ortodoksiluostari sallii poikkeuksellisesti sekä naisten että miesten mennä sen sisäpuolelle. Ylhäältä luostarista, noin 360 metriä merenpinnan yläpuolelta, saamme nauttia upeista panoraamanäkymistä Jordanin laaksoon, Kuolleenmeren ja Moabin ja Gileadin vuorille.

Vierailemme tänään myös Qumranissa Kuolleen meren rannallaja sen luolissa, joista 1940-luvulla paljastui 2000 vuotta vanhoja kirjoituksia. Qumranin ns. Kuolleen meren kääröt ovat katkelmia ja kokonaisia kirjakääröjä, joita on yli 400 kappaletta. Essealaiset olivat kätkeneet ne ensimmäisellä vuosisadalla. Tärkeimmät löydöt tehtiin viidestä luolasta. Kaikista niistä löytyi osia vanhan testamentin kirjoista. Vuonna 1951 Johns Hopkinsin yliopiston professori Albright, aikansa huomattavimpia Raamatun tutkijoita ja arkeologeja, näki uuden tiedon avautuvan Qumranin ja myös Egyptin Nag Hammadin tekstilöydöistä ja ymmärsi, että ne muuttavat merkittävästi nykyistä käsitystämme kristinuskon alkuajoista.

Qumran – essealaisten kotipaikka, jonka luolista Kuolleenmeren kääröt löydettiin.

Maailmalla löydöt herättivät suurta huomiota ja muokkasivat maaperää eräänlaiselle uudelle uskonpuhdistukselle. Essealaisia ja gnostilaisia tekstejä käsittelevistä löydöistä on kirjoitettu satoja ja jopa tuhansia kirjoja ja kirjoituksia. Niitä on vähätelty ja seliteltykin. Kirkosta vapaille tutkijoille ja totuudenetsijöille ne ovat paljastaneet ja vahvistaneet arvokasta historiallista tietoa alkukristillisyydestä ja kristinuskon syntyvaiheista.

Marian evankeliumi on yksi apokryfisistä evankeliumeista. Se on gnostilainen kirjoitus, joka löydettiin Akhmimista, Egyptistä, vuonna 1896 ja kuuluu Berliinin koodeksiin (BG 8502,1; sivut 7-19). 

Aamiainen ja illallinen (ei ruokajuomia) tukikohdassamme (****) Jerusalemissa.

Sunnuntai 27.4. – Masada, Ein Gedi ja Kuollutmeri

Tänään vaihdamme tukikohtaa ja jatkamme matkaamme Kuolleellemerelle, joka sijaitsee Jordanian ja Israelin rajalla. Sehän on nimestään huolimatta järvi, jonka pinta on 408 metriä Välimeren pinnan alapuolella ja tämä onkin maapallon matalin paikka. Järvi on suhteellisen pitkä (noin 76 km) ja kapea (noin 15 km) ja melko syvä (pohjoisosassa jopa 400 metriä). Kuollutmeri saa vetensä Jordanvirrasta, mutta sillä ei ole laskujokea ja vesi poistuukin siitä vain haihtumalla. Alueen ilmasto on kuiva ja vähäsateinen.

Tukikohtamme Kuolleenmeren rannalla.

Kuolleenmeren suola- ja mineraalipitoisuus on korkeimmillaan 33 prosenttia. Joet kuljettavat eroosion irrottamaa ainesta, jossa on myös suola-aineita. Suolapitoisuutensa johdosta se kannattelee uimaria pinnalla ja sillä uskotaan olevan terveydelle myönteisiä vaikutuksia. Meillä on mahdollisuus kellua ja uida tänään Kuolleen meren syleilyssä ja laajentaa sisäistä tutkimusmatkaammekin tällä tavoin.

Tänään vierailemme ja vaellamme ikivanhoja teitä pitkin lisäksi kahdessa luonnonpuistossa nähden lähteitä, vesiputouksia, luolia, kanjoneita.. Toinen näistä on Juudean erämaassa sijaitseva Masada ja toinen Kuolleen meren rannoilla, lähellä Qumrania sijaitseva Ein-Gedi, jossa eli essealaisia eli ensimmäisellä vuosisadalla jKr. (lue tarina johdannosta).

Vesiputous Ein-Gedissä. Pääsemmeköhän virkistäytymään täällä?

Ein Gedi ja Masada ovat uskomattomia erämaan luonnonihmeitä ja niitä pidetään yhtenä Israelin kauneimmista nähtävyyksistä. 

Masadassa nousemme yläilmoihin, korkealle vuorille kaapelihissin kyydissä. Masada on tunnettu erikoisesta muodostaan. Sillä on myös vahva historiallinen tausta, sillä Jeesuksen aikalaisella kuningas Herodeksella oli temppeli tämän vuoren huipulla ja myöhemmin viimeiset kapinalliset juutalaiset asettuivat vahvasti linnoitetulle vuorelle vuonna 72 jKr. Pitkän piirityksen jälkeen roomalaiset lopulta valtasivat linnoituksen, mutta ylhäällä ei ollut enää ketään elossa. Sotilaat perheineen olivat tehneet itsemurhan. Masada on kuulunut myös UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuodesta 2001 lähtien.

Aamiainen ja illallinen (ei ruokajuomia) tukikohdassamme (****) Kuolleella merellä.

Masadan luonnonpuisto. Nousemme ylös kaapelihisseillä.

Maanantai 28.4. – Genesaretinjärven alue

Tänään matkaamme ja vaihdamme tukikohtaamme Kuolleeltamereltä Genesaretinjärvelle kahdeksi seuraavaksi yöksi ihastuttavaan spahotelliin. Se sijaitsee Genesaretinjärven rannalla ja samalla Galilean vuorten juurella. 

Genesaretinjärvi, jota kutsutaan myös Galileanjärveksi, sijaitsee Pohjois-Israelissa Golanin ja Galilean kukkuloiden välissä. Lähes kaikki vesi tulee siihen Jordanjoesta. Genesaretinjärvi on Israelin päävesivarasto, jonka vettä johdatetaan rannikkotasangon ja autiomaan alueiden kasteluun. Järven ympärysmitta on 53 kilometriä, pituus 21 kilometriä ja leveys 13 kilometriä. Syvyys on noin 48 metriä. Genesaretinjärvi on maailman alhaisin makeavetinen järvi, sillä se on noin 200 metriä merenpinnan alapuolella. Sen ympärillä on kukkuloita, ja se on altis yllättäville ja voimakkaille myrskyille. 

Kappeli Magdalassa.

Genesaretinjärven ympäristössä on asuttu tuhansia vuosia, ja myös useat Raamatun kertomukset sijoittuvat järvelle. Järven ympärillä tai aivan sen lähistöllä sijaitsevat tutut paikat kuten esimerkiksi Magdala (Migdal), Tabgha ja Kapernaum. Jeesus piti myös tunnetuimman saarnansa, Vuorisaarnan, Genesaretinjärven pohjoispuolella sijaitsevalla vuorella, lähellä Kapernaumia.  Tällä alueella Jeesus teki myös paljon ihmetekoja ja opetti opetuslapsiaan. 

Tabgha on kreikkalaista alkuperää oleva sana, joka tulee sanasta heptapegon ja tarkoittaa seitsemää lähdettä. Se on monien raamatullisten tarinoiden, kuten kalan ja leivän jakamisen päänäyttämö. Tabghassa on kirkko, joka on omistettu juuri tuolle ihmeelle. Sitä symboloi pieni leipien ja kalojen mosaiikki kirkon lattiassa kallion vierellä. Pyhän Pietarin kirkko on rakennettu paikalle, jossa Jeesus ilmestyi neljännen kerran ylösnousemuksensa jälkeen. 

Genesaretinjärven rantoja, vuorisaarnan kohdilla.

Ehkä teemme sen edustalla Genesaretinjärven rannalla jonkin veteen liittyvän seremonian? Genesaretinjärvi itsessään on yksi kaikkein kauneimmista pyhistä paikoista maapallolla. Se väreilee ja säteilee puhdasta ja voimakasta rauhan energiaa, johon on helppo yhdistyä.

Vierailemme Maria Magdaleenan kotipaikassa Magdalassa, joka on hyvin pieni kylä Genesaretinjärven rannalla Kapernaumin ja Tiberiaksen välillä. Kylässä on paljon arkeologisia kaivauksia. Magdaleenaa on ihailtu ja palvottu satojen vuosien ajan. Hän kiehtoo tutkijoita, taiteilijoita ja myös tavallista kansaa. Syntiseksi leimattu nainen kohtasi Kristuksen ensimmäisenä tämän kuoleman jälkeen ja sai näin kunnian olla ylösnousemuksen ensimmäinen todistaja. 

Vuorisaarna, Carl Heinrich Bloch.

Mariaa nimitetään myös apostolien vertaiseksi ja myös apostolien apostoliksi. Apostolithan julistivat Kristuksen ylösnousemista koko maailmalle, mutta Magdaleena julisti ylösnousemista apostoleille itselleen. Tästä syystä häntä nimitetään apostolien apostoliksi. Nimitystä apostolienvertainen käytetään niistä, jotka olivat apostolien työn jatkajia.

Mariaa nimitetään myös mirhankantajaksi. Tätä nimitystä käytetään niistä naisista, jotka menivät Kristuksen haudalle voitelemaan ruumiin mirhalla. Tällä juutalaisella tavalla Kristusta kunnioitettiin sen jälkeen, kun hänet oli otettu ristiltä ja viety hautaan. Matteuksen evankeliumissa mirhankantajien sanotaan olleen Maria Magdaleena ja se toinen Maria (Matt.28:1-15). Markuksen evankeliumissa heidän sanotaan olleen Maria Magdaleena, Jaakobin äiti Maria ja Salome (Mark.16:1-8 ). Myös Johanneksen evankeliumi (Joh.20:1-10) kertoo tästä tapahtumasta ja nimeää Maria Magdaleenan mirhankantajaksi.

Maria Magdaleena (lähde: samanniminen elokuva)

Monet tutkijat ja kirjailijat ovat arvioineet uudelleen Magdaleenan merkitystä sen jälkeen, kun hänen roolistaan varhaiskristillisessä kirkossa saatiin uutta tietoa. Yksi avainlähteistä ovat gnostiset evankeliumit. Magdaleenalla on ollut paljon näkyvämpi rooli kuin meidän on annettu uskoa vuosisatojen ajan. Kristillinen kirkko ei ole aina arvostanut naista. Maria Magdaleenan voi nähdä tämän myytin murtajana – nyt tässä ajassa. 

Vuonna 2016 tämä uudenlainen rooli näkyi virallisesti myös Vatikaanissa ja katolisessa kirkossa, joka mm. julkaisi päätöksen ja artikkelin nimeltään ”Apostolien Apostoli”. Tällöin Paavi Fransiscus I tunnusti 10.6.2016 Pyhän Maria Magdaleenan olevan ensimmäinen Kristuksen ylösnousemuksen todistaja ja ”aito ja autenttinen evankelista”. Paavi nosti Magdaleenan 22. heinäkuuta vietettävän juhlapäivän viralliseksi pyhäpäiväksi koko katoliseen kirkkoon. Paavi pyytää erityisesti mietiskelemään pyhäpäivänä ”syvällisemmin naisen arvokkuutta, uutta evankelioimista ja jumalallisen armon suurta mysteeriä”. Hän korostaa myös ”Magdaleenan rakkautta Kristukseen ja sitä, että Kristus rakasti häntä paljon”. 

Sain olla mukana juhlistamassa tätä vuonna 2016 Etelä-Ranskan St. Maximin-La-Sainte-Baumessa Magdaleenan basilikassa pidetyssä nelipäiväisessä konferenssissa.

Aamiainen ja illallinen (ei ruokajuomia) tukikohdassamme (****) Genesaretinjärvellä.

Veneretki Genesaretinjärvellä.

29.4. Vesipäivä: Veneretki Genesaretinjärvellä ja Kastetilaisuus Jordanjoella

”Tulkoon kaikki, joilla on jano luokseni ja juokaa. Tämä vesi, jonka sinulle annan, tulee veden lähteeksi ja johtaa iänkaikkiseen elämään.”

Tänään meillä on VEDEN päivä. 

Vesi on ollut aina elämän symboli. Usein kastemaljoissa on kuvattu Jeesuksen ihmeitä, jotka liittyvät veteen, kuten esimerkiksi myrskyn taltuttaminen, kalojen pyynti ja Bethsaidan altaat (kuningas Salomonin äiti oli Bethsaida).

Meillä on Genesaretinjärvellä noin tunnin mittainen, ikimuistoinen veneretki. 

Jeesuksen kastepaikka Jordanjoella.

Lähes kaikki vesi tulee Genesaretinjärveen Jordanjoesta. Matkaamme sen varrelle pyhään paikkaan, jossa Johannes Kastajan kerrotaan kastaneen Jeesuksen. Paikka sijaitsee Jordanjoen rannalla eukalyptuspuiden äärellä. Tämä on luonnollinen ja ideaalinen paikka meditaatiolle, rukoukselle ja mietiskelylle, sillä se on täynnä rauhaa ja sereniteettiä.

Kastepaikassa sijaitsee ns. Uuden Elämän seinä, jolla on omistettu ”Jeesuksen kastesanoihin” eri kielisinä.

Jeesus kastaa Magdaleenan (lähde: elokuvasta Magdaleena)

Osallistumme täällä kasteseremoniaan, puemme päällemme valkoisen kastemekon ja saamme kasteen.

Aamiainen ja illallinen (ei ruokajuomia) tukikohdassamme (****) Genesaretinjärvellä.

Saamme kasteen valkoisessa kastemekossa Jordanjoella.

30.4. Nasaret ja Pyhä Taaborin vuori 

Tänään vierailemme Nasaretissa, joka on Jeesuksen vanhempien Marian ja Joosefin kotikaupunki. Nasaret on myös paikka, jossa Jeesuksen on perinteisesti uskottu eläneen lapsuutensa ennen pakoa Egyptiin. Ja, Nasaret on paikka, jonne Jumala lähetti enkeli Gabrielin ilmoittamaan Marialle, että hän tulee raskaaksi.

Maria ja enkeli Gabriel.

Nasaretissa on useita Mariaan ja Joosefiin liittyviä vanhoja, historiallisia kohteita, kuten molemmille omistetut kirkot. Näistä Neitsyt Marialle omistettu on kaupungin tärkein vierailukohde.

Nasaretin tärkein pyhä paikka on Marian ilmestyksen luola. Siellä enkeli Gabriel kertoi Marialle tästä tulevan Jeesuksen äidiksi. Luola on osa Marian Ilmestyksen kirkkoa, joka on nykymuodossaan rakennettu vuonna 1955 sen ympärille. 

Marian ilmestyksen kirkko Nazarethissa.

Tarinan mukaan Maria sai ensimmäisen ilmestyksen suihkulähteen luona, mutta juoksi enkeliä karkuun. Sen jälkeen enkeli Gabriel ilmestyi toisenkin kerran, mutta neitsyt pakeni jälleen. Vasta kolmannella kerralla ollessaan kotona, Maria uskalsi kuunnella enkeli Gabrielia. Tälle paikalle on rakennettu Marian Ilmestyskirkko.

Pyhän Joosefin kirkko on sijaitsee keskiaikaisen kirkon paikalla. Pyhän Gabrielin kreikkalaisortodoksinen kirkko sijaitsee lähteellä, josta vesi neitsyeen kaivolla sen lähellä on peräisin. Nasaretissa sijaitsee myös synagoga, jossa Jeesus nuorena saarnasi. 

Matkaamme tänään myös Kaanaaseen ja lähelle taivasta – Pyhälle Taaborin vuorelle ”Kirkastuksen vuorelle”. Vuori sijaitsee ala-Galileassa Jisreelin laaksossa, 11 km länteen Genesaretinjärveltä.

Vuorta pidetään Jeesuksen kirkastumisen paikkana, jossa hän alkoi säteillä valoa ja hänen nähtiin keskustelevan Mooseksen ja Eliaan kanssa. 

Kirkastuksen basilika pyhällä Taaborin vuorella. Yövymme täällä fransiskaaniluostarissa.

Vuori onkin monien pyhiinvaelluspaikka. Aiemmin vuoren huipulle päästäkseen piti nousta 4340 porrasta. Autonkuljettajamme vie meidät vuorenrinteen odotusasemalle, josta vain yksi kuljetusyritys saa viedä ihmiset kirkastuksen vuoren huipulle. 

Vuosina 1919 – 1924 fransiskaanimunkit rakensivat Taaborin vuoren huipulle ristiretkeläisten tuhoaman vanhan kirkon päälle uuden Kirkastumisen kirkon. Kirkossa on kaksi pientä kappelia, joista toinen on omistettu profeetta Moosekselle ja toinen profeetta Eliaalle. 

Ehkä juuri tämä on paikka, jossa yhdistymme meditaatiossa Israelin yläpuolella, eteerisellä tasolla sijaitsevaan energiakeskukseen? Suurella Valkoisella Sisar-Veljeskunnallahan on parisenkymmentä energiakeskusta ja temppeliä eri puolilla maapalloa. Lähes kaikki niistä ovat vielä eteerisellä tasolla. Nämä keskukset toimivat Jumalallisen valon ankkuroimispaikkoina ja koko maapalloa kattavan eteerisen verkoston voimakeskuksina. Niiden tarkoituksena on kohottaa ihmiskunnan tietoisuutta. Jokainen niistä on tietyn Jumalallisen säteen magnetisoima ja siten kukin niistä lähettää valittujen hierarkian mestarien voimaa. Niillä on valtavan voimakas vaikutus ympäristöönsä. 

Elias.

Israelin yläpuolella sijaitsee Ylösnousemuksen eteerinen temppeli, jonka johtajina ovat Jeesus ja Maria. Temppelissä on valkoinen Ylösnousemuksen liekki, joka antaa toivoa ja vahvistaa elinvoimaa. 

Aamiainen ja illallinen (ei ruokajuomia) matkan viimeisessä tukikohdassamme pienessä fransiskaaniluostarihotellissa (***-) pyhällä Taaborin vuorella. Tukikohta, jonne kuljemme Tuulten Porttien kautta, on täydellinen paikka meditaatiolle ja rauhalle. Pyhällä vuorella sijaitsevasta luostaritukikohdastamme avautuvat myös suurenmoiset näkymät Galileaan.

Karmeliittaluostari Karmelin vuorella.

1.5. Karmelin vuori, Bahai puutarhat, Kesarea, Tel Aviv ja Jaffa sekä paluumatka yölennolla 2.5. 

Tämä on viimeinen päivämme tällä matkalla. Meillä on kuitenkin paljon vielä nähtävää aamusta iltaan, mutta myös vapaata aikaa. Lounastamme ja syömme illallista omakustanteisesti sopivissa kohdissa matkan varrella. Lennämme vasta puolenyön jälkeisellä suoralla yölennolla Tel Avivista Helsinkiin, jonne saavumme aamulla 2.5.

Vierailemme pyhällä Karmelin vuorella. Maapallolla on olemassa ns. energialinjoja eli ley-linjoja. Karmelin vuori on osa ns. Mikael -vuorten energialinjaa ja vuorijonoa, joka alkaa Irlannista Skellig Mikaelista ja jatkuu St. Michaels Mountille Cornwalliin, Le Mont St. Micheliin Ranskassa ja yhtyy Italian Monte Carganon kautta Israelin Karmelin vuorelle. Tämä energialinja kaipaa puhdistamista. Fyysiset voimapaikat ja maapallon pyhät paikat kytkeytyvät juuri tuohon energiaverkkojärjestelmään vetäen puoleensa korkeamman värähtelytaajuuden energioita. Ihmisen silmä voi erottaa vain alle 1 %:n elektromagneettisesta spektristä, joka käsittää esimerkiksi tutut lämpösäteet, valoaallot, radioaallot ja röntgensäteet. 

Karmelin vuorella vierailemme Karmeliittaluostarissa kirkkoineen. Sen nimi latinalainen nimi on suomeksi ”Marian tähti”, eikä se viittaa ainoastaan sieltä avautuvaan upeaan näkymään, vaan erityisesti varhaisiin nimikkeisiin, jotka liitetään Mariaan, Jeesuksen äitiin. Tämä luostari on siis karmeliittamunkkien ja -nunnien koti.

Aikoinaan vuoren luolissa asui erakoita. Berthold -niminen erakko keräsi ympärilleen pienen yhteisön, joka asui luolissa Karmelin vuorella, jäljitellen näin Vanhan testamentin profeetta Eliaa. Myöhemmin yhteisö tuli tunnetuksi Karmelin vuoren Pyhän Marian erakkoveljinä. Vierailemme myös Eliaan luolassa, jonne hänen kerrotaan vetäytyneen meditaatioon. Paikka on yksi Israelin pyhimmistä luolista.

Bahai puutarhat Haifassa.

Haifassa pääsemme ihailemaan kauneutta: Bahai puutarhoja, jotka liitettiin vuonna 2008 Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Puutarhat kiipeävät geometrisina 19. terassilla Karmelin vuoren rinteillä. Bahai -usko tähtää ihmiskunnan ja kaikkien uskontojen taustalla olevaan ykseyteen.

Ennen lentokentälle menoa ehdimme vielä tutustua Caesareaan, Jaffaan ja Tel Aviviin. Lounastamme ja syömme illallista omakustanteisesti sopivissa kohdissa matkan varrella. Lennämme puolenyön jälkeisellä suoralla yölennolla Tel Avivista Helsinkiin, jonne saavumme aamulla 2.5.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

 

Matkan hinta sekä matka- ja peruutusehdot

Matka-ajankohta ja hinta

 • 24.4.- 2.5.2020 (pe-la) € 2.490 € / hlö 2 hh jaetussa standard huoneessa sis. alv edellyttäen, että matkalle osallistuu 17 matkaajaa.
  Päivitys 17.7.2019: 25 matkaajaa on lähdössä! Matka on loppuunmyyty
 • Lisäksi tulee Matka-Agenttien € 20 palvelumaksu. 
 • Lisämaksu 1 hengen huoneesta € 480 / hlö. 

Huom! Mahdollinen hinnan alennus matkaan – TÄMÄ TOTEUTUU!:

 • Matkan hinta on € 2.295 € / hlö 2 hh jaetussa standard huoneessa sis. alv edellyttäen, että matkalle osallistuu 22 matkaajaa.
  Jos tämä matkaajien lukumäärä saavutetaan, hintaero € 195 (= erotus tämän ja korkeamman hinnan) hyvitetään viimeisen Matka-Agenttien maksun yhteydessä eli 8.2.2020.
 • Lisäksi tulee Matka-Agenttien € 20 palvelumaksu. 
 • Lisämaksu 1 hengen huoneesta € 480 / hlö. 

Hintaan sisältyy  

 • lennot veroineen sis. ruumaan menevän matkatavaran max 23kg/hlö, Finnair:
  24.4. Helsinki – Tel Aviv 19.50 – 00.15                   
  2.5   Tel Aviv – Helsinki 01.50 – 05.45  
 • majoitus puolihoidolla (ilman ruokajuomia) 7 yötä jaetussa 2 hh standard huoneessa (6 yötä **** hotelleissa, 1 yö ***- fransiskaaniluostarissa), sisältäen myös paikallisoppaan ja kuljettajan (1 hh huoneen lisämaksu € 480)
 • englanninkielinen paikallisopas, kuljettaja ja ilmastoitu bussi koko matkan ajan
 • kaikki sisäänpääsymaksut ja ohjelmamaksut kuten kuvattu matkaohjelmassa
 • Marjaanan matkanjohto, tarinat, yhteiset meditaatiot, rukoukset ja harjoitukset, ohjaus ja opastus sekä Retsin apu matkan aikana.

Matka ei sovellu liikuntaesteisille.

Päivämme ovat melko aktiivisia. Kävelemme / vaellamme päivittäin matkalla useita kilometrejä. Jotkut reitit ja maasto voivat olla haasteellisia, ja maastossa voi olla nousuja ja portaita. Reitit eivät edellytä erityisiä vaellusvaatteita tai –kenkiä, mutta hyviä lenkkeilykenkiä. Tavallinen hyvä peruskunto riittää.

Hotellit – tukikohtamme

Jerusalem 24.4, kolme yötä, Hotelli **** sis. puolihoidon ilman ruokajuomia

Kuollut meri 27.4, yksi yö, Hotelli **** sis. puolihoidon ilman ruokajuomia

Galilea / Genesaretinjärvi 28.4, kaksi yötäHotelli **** sis. puolihoidon ilman ruokajuomia

Taaborin vuori 30.4, yksi yö, Luostarihotelli ***-  sis. puolihoidon ilman ruokajuomia

Genesaretin järven hotellimme.

Lisämaksut                                    

 • tipit; opas 4-5USD/hlö/päivä (yht. 28-35 USD), kuljettaja 3-4USD/hlö/päivä (yht. 21-28 USD), hotellin henkilökunta 1USD/hlö/päivä, ravintolatipit suositus 10-12%
 • lounaat, 1.5. illallinen ja kaikki ruokajuomat sekä muut juomat
 • matkavakuutus
 • lennolla istuinpaikkavaraukset

Maksuehdot 

 • Matkavaraus on sitova asiakkaan maksettua varausmaksun € 300 + Matka-Agenttien palvelumaksu € 20, joka tulee maksaa matkavarauksen yhteydessä (Matka-Agentit laskuttaa)
 • 2. erä € 1.745 / 2hh suoritetaan 8.2.2020, 1 hh huonelisä € 480 (Matka-Agentit laskuttaa) (edellyttää 17 matkaajaa)
  Huom! Mikäli matkaajia on 22, Matka-Agentit lähettävät uuden 2. erän laskun (ns. loppulasku) loppusummaltaan € 1.550 (alennus € 195), joka maksetaan 8.2.2020
 • 3. erä € 445 suoritetaan 15.3.2020 (Tietoisen Johtamisen Talo laskuttaa)

Varaus- ja peruutusehdot 

 • Matkavaraus on sitova asiakkaan maksettua varausmaksun € 300 + Matka-Agenttien palvelumaksun € 20, joita ei makseta takaisin asiakkaan peruessa matkan jo nyt maksettujen maksujen johdosta
 • 90 – 41 vrk ennen lähtöä, veloitamme 40 % matkan hinnasta
 • 40-30 vrk ennen matkan alkua tulleista peruutuksista veloitamme 95 % koko matkan hinnasta 
 • ja tämän jälkeen tulleista peruutuksista 100 %

Huolehdithan omasta MATKAVAKUUTUKSESTA jo heti matkavarausta tehdessäsi mahdollisten peruutuskulujen sekä henkilö- ja matkatavaravahinkojen varalle.

Muuta tärkeää

Matkan vastuullinen matkanjärjestäjä on Suomen Matka-Agentit Oy. Marjaana Will-Vidlund toimii matkanjohtajana. Matkan toteutuminen edellyttää 17 matkustajaa. 

Huom! Hinnasta tulee alennusta € 195, mikäli osallistujia matkalle on 22. Tämä alennus huomioidaan 2. erän yhteydessä 8.2.2020 (Matka-Agentit). Matkalla noudatetaan Yleisiä Valmismatkaehtoja sekä Suomen Matka-Agentit Oy:n erityisehtoja.

Hinnat perustuvat tällä hetkellä voimassa oleviin hintoihin ja niiden muuttuessa pidätämme oikeuden muutoksiin, joista ilmoitamme heti. Lisäksi varaamme oikeuden muuttaa matkan hintaa valuuttakurssimuutosten, meistä riippumattomien kuljetuskustannusten sekä uusien tai muuttuneiden verojen tai maksujen perusteella.

Huomioithan, että osallistut matkaan omalla vastuullasi ja vapaasta tahdostasi, emmekä ota vastuuta terveydellisistä vaikutuksista matkaa ennen, sen aikana tai sen jälkeen. Matka ei korvaa kliinisterapeuttista tai lääkinnällistä hoitoa. Älä lopeta nykyisten reseptilääkkeiden käyttöä.

Huom: ”Tätä matkaa varten annettuja henkilötietoja siirretään matkan suorittamisen ja varaamisen kannalta oleellisille yhteistyökumppaneille ja viranomaisille sekä EU/ETA -maihin että niiden ulkopuolisille alueille. Tietojen käsittelyssä sovelletaan EU:n tietosuojalain periaatteita.”

Ilmoittautuminen matkalle

Paikkoja on rajoitetusti. Rekisteröidy matkalle 2.9.2019 mennessä tästä linkistä.

Ilmoita samalla:

 • passissa oleva virallinen nimesi
 • yhteystietosi: kotiosoite, gsm, sähköposti
 • otatko 2 hh vai 1 hh (huom! 1 hh huoneet loppu / 14.7.19)
 • mahdollinen erikoisruokavalio (ilmoitettava viim 1 kk ennen matkaa!)
 • terveyteen tms. liittyvät tiedot, joista meidän on syytä tietää (tämä matka ei sovi liikuntaesteisille)
 • lähiomainen ja yhteystiedot
 • matkavakuutusyhtiö

Muuta

Matkaliput lähetetään noin kaksi viikkoa ennen lähtöä (Matka-Agentit). Matka on voimassa, kun ennakko- ja loppumaksut ovat maksettu eräpäivään mennessä. Muista käyttää viitettä. Tarkistathan, että laskussa/vahvistuksessa ovat oikeat tiedot: lähtöpäivä, kohde ja nimet oikein (samat kuin passissa).

Passi

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia alle 3 kuukauden mittaisille matkoille Israeliin. 

Matkustajan passin tulee kuitenkin olla voimassa vähintään 6 kuukautta paluuajankohdan jälkeen, ja matkustajalla tulee olla paluulippu.

Yleiset rokotussuositukset

Ulkoministeriön matkustustiedote

Suosittelemme matkustusilmoituksen tekemistä, oman harkintanne mukaan. (samat kuin passissa).

Sydämellisesti tervetuloa suurelle matkalle essealaisten mestarien hengessä!

 

Kuvat: omat, Wikipedia, Pinterest, Magdaleena -elokuva