Johdanto

Vierailin joulukuussa 2011 Brasiliassa ryhmän kanssa. Heräsin silloin yhtenä yönä unesta sanaan ”Medgordze’. Selvitin nimeä ja kävi ilmi, että se on paikka, jossa Maria on ilmestynyt 24.6.1981 alkaen. Muistan, että olin aika hämmentynyt ja epäluuloinen.. miten en ollut kuullut asiasta, jos hän on siellä siitä lähtien ilmestynyt..?

Matkan Medugorjeen Marian ilmestyksen ja vähän muillekin paikoille toteutin seuraavana vuonna (2012) poikani kanssa. Olen kirjoittanut tuosta matkasta, Marian ilmestyksistä siellä ja maan historiasta kirjassani PyhäänVaellus (2016). Käytän näissä blogeissa myös em. kirjaani lähteenä.

Muistan yhä elävästi, kun näin viimeisenä yönä unen Medugorjen tukikohdassa. Siinä Maria seisoi Krizevacin vuoren Ristin tien alaosassa ja hymyillen odotti ryhmääni. Se oli vaikuttava ja koskettava näky.

Nyt oli aika tehdä tuo matka. Olin odottanut sitä 9 vuotta! Vein bussilastillisen ihmisiä pyhiinvaellukselle Bosnia-Hertzegovinaan 6.-13.9.2019 Marian hengessä.

Matkan teema oli RAUHA. Se tuki niin henkilökohtaista kuin kollektiivista kasvuprosessiamme.  

Medugorjen kylä Krizevacilta nähtynä

Medugorjen kylä ja historiaa

Međugorje on pieni kaupunki Čitlukin kunnan alueella Bosnia-Hertzegovinassa. Međugorje nimi tarkoittaa vuorten välissä olevaa kylää. Medugorje on 200 m merenpinnan yläpuolella ja se sijaitsee Hertsegovinan alueella lähellä Kroatian rajaa, Mostarin kaupunkiin on 25 km. Medugorjessa asuu etnisesti homogeeninen kroaattiväestö, joita on noin 4300 ja joka puhuu kroatiaa.

Vuonna 1981 alkaneet Marian ilmestykset ovat tehneet tästä pienestä bosnialaisesta kylästä kuuluisimman pyhiinvaelluskohteen Kaakkois-Euroopan alueella. Ihmiset eri puolilta maailmaa haluavat kohdata Međugorjen Pyhän Neitsyen, Rauhan Kuningattaren. Neitsyt Marian sanotaan ilmestyneen siellä kuudelle lapselle ensimmäistä kertaa 24.-25.6.1981. Ilmestykset jatkuvat tänä päivänä.

Međugorjesta itään Neretvan laaksossa on ollut Serbian ortodoksinen Žitomislićin luostari vuodesta 1566 lähtien. Vuoteen 1878 asti se oli osa ottomaanien valtakuntaa ja sen jälkeen se tuli osaksi Itävalta-Unkaria (sota 1878). Vuonna 1882 rakennettiin Mostarin ja Dalmatian Adrianmeren rannikon välinen rautatieyhteys, jonka kautta kylä pääsi rautatieverkkoon.

Sveti Jakovin eli Pyhän Jaakobin katolinen seurakunta perustettiin vuonna 1892 Mostarin Paškal Buconjićin piispan toimesta. Križevac-vuorelle (Ristin vuoren) pystytettiin 12 metriä korkea krusifiksi, risti, joka valmistui 1934. Sille johtaa ristin tie asemineen, kuten Via Dolorosa Jerusalemissa 15 asemineen.

2. maailmansodan aikaan, toukokuun lopun 1942 ja kesäkuun alun 1945 välisenä aikana, kommunistit tappoivat Medugorjessa 66 katolista fransiskaaniveljeä. Jotkut poltettiin oman luostarinsa puutarhassa.

Medugorje on paikka, jossa noin 40 vuotta em. toisen maailmansodan julmuuksien tapahtumisen jälkeen ja täsmälleen 10 vuotta ennen kuin Bosnian sota puhkesi, asukkaat alkoivat raportoida Marian ilmestyksistä Medjugorjessa.

Ilmestyksissä pyydettiin rukousta, kääntymistä, paastoa, katumusta ja rauhaa. 

Granaattiomenapuu

Luonto

Bosnia-Hertzegovinassa on joitakin alkuperäiskasvilajeja. Merkittävästä Välimeren suvusta on lähtöisin maassa kasvava granaattiomena. Sen punaiset kukat ja hedelmät kiinnittivät myös meidän huomiotamme. Myös tammi, muratti ja pyökki ovat Välimeren kasviston elementtejä, kun taas mänty kuuluu Euro-Aasian kasvistoon. 

Kanervan ja salvian, jotka ovat tyypillisiä Bosnia-Herzegovinan rinteillä, kauniit kukat on houkuttelevia. Kun pensaat kukkivat, harmaat rinteet muuttavat väriä. Keväällä rinteet muuttuvat kellertäviksi värisävyiseksi ja edelleen myöhemmin sinisiksi salvian kukkiessa, ja sitten vielä valkeaksi kanervan kukkiessa. Jos voisimme katsoa ylhäältä, näkisimme kuin monivärisen maton maisemassa. Kukkien tuoksu ja ilman puhtaus vaikuttavat myönteisesti ihmisen elimistöön. Mehiläiset lentävät kukkasta kukkaan ja tuottavat kuuluisaa Bosnia-Hertzegovinan ”korjaavaa” tai ”parantavaa” hunajaa.

Bosnia-Hertsegovinalla on muita harvinaisuuksia ja laadukkaita tuotteita, jotka tekevät maastaviejistä ylpeitä. Niiden joukossa on tunnetut viinit Zilavka ja Blatina, joihin mekin saimme tutustua makoisan ruoan kera Podrum Andrijan upealla viinitilalla Medugorjen lähellä. Nämä viiniköynnökset kukoistavat vain Bosnia-Hertsegovinassa viihtyisässä Välimeren ilmastossa. 

Maa on myös tunnettu vuoden ensimmäisistä kirsikoistaan. Ilmastosta ja olosuhteista johtuen ne kypsyvät paljon aikaisemmin kuin muilla ympäröivillä alueilla. Itse asiassa Bosnia-Herzegovinan olosuhteet ovat edulliset hedelmäpuiden istuttamiselle. Siellä kasvaakin tuhansia kirsikka-, luumu-, päärynä-, persikka-, omena-, aprikoosi- ja marasca-puita. 

Medugorjen näkijät

Maria alkaa ilmestyä Medugorjessa 

Kuusi nuorta ihmistä – Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković and Milka Pavlović – näkivät 24.6.1981 Crnican kukkulalla useita satoja metrejä Podbrdoksi kutsutun paikan yläpuolella kauniin naisen, jolla oli lapsi käsivarsillaan. Nainen antoi heille kädellään merkin tulla lähemmäksi. Hämmentyneinä ja peloissaan he eivät menneet lähemmäksi. Nainen ei puhunut heille.

Seuraavana päivänä, 25.6.1981 samaan aikaan neljä heistä tunsi syvää vetoa paikkaan, jossa he olivat edellisenä päivänä nähneet naisen. He olivat tunnistaneet naisen Mariaksi. Marija Pavlović ja Jakov Čolo liittyivät heidän seuraansa. He näkivät kolme valon väläystä ja kauniin naisen, joka oli tällä kerralla ilman lasta. Nuoret menivät lähemmäksi naista ja puhuivat hänen kanssaan. He rukoilivat naisen kanssa Isä meidän rukouksen ja muita rukouksia kuten Ave Marian. Kaikkiin muihin paitsi viimeiseen rukoukseen nainen yhtyi lasten kanssa. 

Kolmantena päivänä, 26.6.1981, nuoret kiipesivät jälleen Ilmestysten kukkulalle, Podbrolle (kuva alla) tuhannen muun ihmisen seuratessa heitä. Samat asiat tapahtuivat kuin edellisenäkin päivänä. Mirjana kysyi naisen nimeä ja hän vastasi: ”Olen Pyhä Neitsyt Maria.” Marijalle hän ilmestyi lisäksi erikseen ja sanoi: 

”Rauhaa, rauhaa, rauhaa – ja ainoastaan rauhaa. Rauhan on vallittava ihmisten ja Jumalan välillä, kuten myös ihmisten kesken.”

Kaikki toistui samalla tavalla joka päivä. Ilmestysten yhteydessä tapahtui myös parantumisia. Kuudentena päivänä näkijälapset vietiin Mostariin lääkärintarkastukseen tutkittavaksi. ”Nämä lapset eivät ole hulluja, mutta ne, jotka toivat heidät tänne, ovat.” Tämän jälkeen nuoret näkivät päivittäin ilmestyksiä, yhdessä tai yksin, missä tahansa he olivat. 

Kun Marian ilmestykset alkoivat Crnica kukkulalla Bijakovićin alueella, alkoi pian sen jälkeen myös Jugoslavian valtion viranomaisten vastustus. Miliisi tarttui pyhiinvaeltajien avustuksiin, pääsy Ilmestysten kukkulalle estettiin ja ilmestysten todistaja, kylän pappi Jozo Zovko pidätettiin 1,5 vuodeksi lokakuussa 1981. Viimeisimpinä vuosina ennen Jugoslavian hajoamista pyhiinvaeltajia ei enää estetty matkustamasta Medugorjeen.

Äiti Maria on kertonut, että Jumala on lähettänyt hänet maailmaan ja että hänen kanssamme käyttämänsä aika on Jumalan lahja meille. 

Näkijät saavat Marialta edelleen viestejä. Esimerkiksi Marija Lunetti (Pavlović) vastaanottaa Marialta viestin joka kuukauden 25:s päivä, kun taas Mirjana Soldo (Dragičević) saa viestin kuun toisena päivänä. Katolinen maailma seuraa vahvasti viestejä. Kaikki viestit alkavat sanoilla rakkaat lapset, edustaen välittävän Äidin avointa syliä ja sydäntä. Maria kertoo viesteissään rauhasta, jonka tulisi vallita meidän sisällämme. Jotta voimme saavuttaa rauhan, meidän tulee valmistaa sydämemme oikealla tavalla. Ainoa tapa on rukous, joka tulee sydämestämme. Voimme rukoilla sydämestämme, kun olemme vapaita kaikenlaisista riippuvuuksista. Marian viestit sisältävät ohjeita vapautumisen tielle ja aitoihin ja kestäviin arvoihin sydämemme avautumiseksi.  

Maria kertoo viesteissään rauhasta, jonka tulisi vallita meidän sisällämme. Jotta voimme saavuttaa rauhan, meidän tulee valmistaa sydämemme oikealla tavalla. Ainoa tapa on rukous, joka tulee sydämestämme. Voimme rukoilla sydämestämme, kun olemme vapaita kaikenlaisista riippuvuuksista. Marian viestit sisältävät ohjeita vapautumisen tielle ja aitoihin ja kestäviin arvoihin sydämemme avautumiseksi.  

Näin kyläläiset ja muut ihmiset toisista kylistä, ja pian ympäri maailman, alkoivat kokoontua ja rukoilla Medugorjessa. Kylästä on tullut yksi suurimmista rukouksen keskuksista maailmassa, samankaltainen kuin Lourdes ja Fatima. Monet ihmiset kertovat löytäneensä rauhan juuri tässä paikassa. Myös henkisiä ja fyysisiä parantumisia on tapahtunut. Monet ovat ensin tulleet todistamaan Äiti Marian ilmestymisiä ja viestejä.

Vierailijoita Medugorjessa käy yli miljoona vuodessa. On arvioitu, että yli 30 miljoonaa ihmistä on käynyt kylässä vuoden 1981 jälkeen. Monet heistä (ja jotkut meistä) ovat kertoneet visuaalisista ilmiöistä kuten auringon liikkumisesta taivaalla ja vaihtuvista väreistä sekä auringon ympärillä olevista sydämen tai ristin muotoisista kuvioista. Maria on kertonut näkijöille, että hän on valinnut tämän kylän.

Podrbo – Ilmestyksen kukkulan alarinteillä

Rukous

Tämän pyhiinvaellusmatkan teema oli RAUHA. Valmistellessani matkaa tulin tietoiseksi, että teemaa tulee syventää RUKOUKSELLA. 

Ostin pienen kirjan v 2012 vieraillessani Medugorjessa poikani Vernerin kanssa. Sen nimi on ”Dear Children! Pray, Pray, Pray”. Tässä siitä muutamia Marian näkijöille antamia viestejä liittyen Rukouksiin:

Rukoile vain
ja Jumala antaa sinulle
ne armolahjat, jota etsit. (25.10.1984)

Rukoile Pyhältä Hengeltä 
valaistumista.
Jos vain tietäisit kuinka suuria ovat ne armolahjat,
joita Jumala sinulle antaa, 
rukoilisit keskeytyksettä. (8.11.1984)

Rakkaat lapset, haluan teidän ymmärtävän,
että Jumala on valinnut jokaisen teistä,
käyttääkseen sinua suuressa suunnitelmassa
ihmiskunnan pelastamiseksi.
Sinä et voi ymmärtää, 
kuinka suuri sinun roolisi on
Jumalan suunnitelmassa.
Siksi, rakkaat lapset, 
rukoile niin että rukouksessa voit ymmärtää
mikä on Jumalan suunnitelma sinun suhteesi. (25.1.1987)

Tulkoon koko elämästäsi rukous.
Ilman rakkautta et voi rukoilla,
siksi minä kutsun sinua rakastamaan ennen muita Jumalaa,
elämienne Luojaa, 
ja sen jälkeen tulet tunnistamaan Jumalan jokaisessa 
ja rakastamaan Häntä niin kuin hän rakastaa sinua, (25.11.1992)

Healing – Parantuminen

Monia ihmeellisiä parannuksia, sekä hengellisiä että fyysisiä, on mukana rauhan kuningattaren ilmestyksissä.

Henkisiä parannuksia ei ole mahdollista vahvistaa erityisellä dokumentaatiolla. Mutta fyysisten parannusten osalta on mahdollista ilmoittaa erityisillä asiakirjoja. 20 vuoden ajan Medjugorjen ilmestysten pyhättö on saanut 445 dokumentoitua raporttia ihmeellisistä fyysisistä parannuksista.

Tätä työtä jatketaan tällaisten kokemusten ja vastaavien asiakirjojen keräämiseksi. Siksi vierailijoita pyydetään raportoimaan niistä. Jos sinulla on ollut tällainen kokemus, voit ilmoittaa heille siitä myös lähettämällä raportin parantumisestasi alla olevan mallikaavan mukaisesti osoitteeseen: Rauhan kuningattaren pyhäkkö – Medjugorje / 88266 Medjugorje / Bosna i Hercegovina. Tässä virallinen teksti, joka parantumisesta tulee ilmoittaa:


TOIMITUSMUOTO ”IHMEELLISEN FYYSISEN TERVEYDEN PARANTUMISESTA”:

Raportin päivämäärä

Nimi       

Syntymäaika  

Kansalaisuus

Osoite

Diagnoosi

TARVITTAVAT ASIAKIRJAT:

A. Todisteet sairaudesta

1. Valokopioitu vahvistus kyseisen sairauden hoidosta sairaaloissa

2. Kaikki todisteet lääketieteellisistä tutkimuksista parantumiseen saakka

3. Kaikki lääkärintarkastusten yhteydessä tehdyt raportit

4. Kuvaus hoidoista, lääkkeistä ja niiden laajuudesta.

B. Todisteet paranemisesta

1. Lääketieteellisten testien raportit paranemisen jälkeen

2. Vahvistukset lääketieteen asiantuntijoiden kertomuksista nykyisestä tilasta

C. Vapasti ilmaistavat tosiseikat

1. Parantuneen henkilön tulee kirjoittaa kaikki paranemiseen liittyvät tiedot (päivämäärät, paikat, uskonnollinen konteksti, ajanjaksot, jotka liittyvät…)

Ihmisiä Podrprolla / Ilmestyksen kukkulalla Marian syntymäpäivänä 8.9.2019

Pyhiinvaeltajien tapaamispaikat Medjugorjessa

Pyhiinvaeltajat kokoontuvat Medjugorjessa kolmessa paikassa:

APPARITION HILL – Ilmestysten kukkula (Podbro)

Tällä viitataan nyt Podbrdon alueeseen Bijakovicin kylän yläpuolella. Siellä visionäärit, näkijät, kertovat nähneensä Marian. Tämä tapahtui ensimmäisen kerran kesäkuun lopulla vuonna 1981. Tämän jälkeen pyhiinvaeltajat ovat kokoontuneet sinne rukoilemaan.

Vuoteen 1989 asti siellä ei ollut paljon mitään muuta nähtävää kuin lohkareita ja maalaismaisia ​​reittejä. Tänään, sinne noustessa, voimme nähdä venetsialaisen taiteilijan Carmelo Puzzolon töitä: valettuja pronssikuvia, jotka muistuttavat meille ilon, kärsimyksen ja armon mysteereistä.

Päivällä ja yöllä voidaan nähdä ryhmiä kiipeämässä ensimmäisen ilmestyksen paikalle. Mekin kiipesimme sinne heti ensimmäisenä aamuna terävälohkareisten kivien peittämää kivikkoa pitkin. Reitti vaatii erityistä varovaisuutta, mutta on vaivan väärtti. Itse matka onkin kuin elämä, jossa asiat ja tilanteet eivät ole aina helppoja ja vaativat ponnisteluja, jotka sitten palkitaan.

Jonkinlaisena ihmeenä pidimme sitä, että mukanamme ollut sokeaksi virallisesti todettu nainen kiipesi Ilmestysten vuorelle. Nainen itse sanoi, että sen ei pitänyt olla mahdollista.

KRIZEVAC – Ristin tie

Krizevac on kukkula Medjugorjen yläpuolella. Täällä, vuonna 1934, Medjugorjen kylän asukkaat rakensivat 8-metriä korkean betoniristin Jeesuksen kuoleman 1900-vuotispäivän muistoksi. 

Tässä paikassa hengelliset ryhmät ja ihmiset kunnioittavat Ristin tietä, ja rukoilevat, kun he lähtevät asemalta asemalle. Ensimmäisinä vuosina asemat oli merkitty puisella ristillä. Vuodesta 1988 lähtien kullekin ristille on kuitenkin sijoitettu pronssikuvia, jotka kuvaavat eri asemia, jotka ovat myös italialaisen kuvanveistäjän Carmelo Puzzolon työtä. 

Meidän tarkoituksenamme oli kulkea Ristin tie ensimmäisenä päivänä myöhemmin. Saavuttuamme paikalle poikkeuksellisen voimakas ukkonen ja rankkasateet estivät kiipeämisen. Luonnonvoimat näyttivät mahtinsa ja esittivät hienon näytelmän. Osa ryhmästä kiipesi Krizevacin myöhemmin viikolla.

Ukkoskuuro Krizevacilla 7.9.2019

ST. JAMESIN KIRKKO – PYHÄN JAAKOBIN KIRKKO

Seurakunnan kirkko ja sitä ympäröivä alue on se, jossa yleisesti vietetään messuja ja sakramenttista elämää. Vanha kirkko, joka oli rakennettu viime vuosisadan lopussa, tuhoutui maanjäristyksen aikana. Uusi kirkko valmistui vuonna 1969. Kirkko on pyhitetty St. Jamesille (vanhemmalle) eli Pyhälle Jaakobille, joka on apostoli ja pyhiinvaeltajien suojelija. 

Vuonna 1991 kirkon ulkoalueelle lisättiin 20 uutta ”synnintunnustuspaikkaa” (jotka meistä monista voi tuntua vieraalta). Samalla suuremmille tapahtumille pystytettiin ulkoilma-alttari. Kirkon alueella on myös rakennus, jossa on ”kappeli” ja seminaarihuoneita kirkollisiin tarkoituksiin. Kirkon käytössä on myös kaksi suurta kenttää eri tarkoituksiin. Kaiken kaikkiaan tarve ”sakraaleille”, pyhille tiloille on yhä kasvussa.

Meistä monet lepäsivät ja hiljentyivät kirkon takaosassa sijaitsevilla ulkoilmapenkeillä. Plataanipuiden suojassa oli levollista ja rauhallista. Marian läsnäolon saattoi aistia.

Pyhän Jaakobin kirkon ulkoilma-alueen plataanipuiden suojassa

Pyhiinvaellusmatkan 2. osa käsittelee Bosnian pyramideja ja healing-energiaa ja voit lukea sen täältä.

Lähde: PyhäänVaellus, 2016, Marjaana Will-Vidlund