Olen unessa pikkukaupungissa lähellä Suomen itärajaa. Naapurivaltio aloittaa rajan takaa hyökkäyksen Suomeen. Kuulen tykkien ja pommien äänet. Ne etenevät rintamana ja tulevat lähemmäksi. Äänten lähestyessä tiedän, että minun pitäisi lähteä ja jättää kaikki taakseni, jotta ehtisin sotajoukkojen alta pois. Se on vaikeaa.

Herään unesta näiden pommitusten ääniin. Vaikka olen täysin hereillä, kuulen edelleen näitä ääniä hetken aikaa. Olen ihmeissäni, katson ympärilleni. Ajattelen samalla, että ulkona on varmaankin kova myrsky, joka ukkostaa ja salamoi talomme päällä. Katson ikkunasta ulos: on aivan tyyni ilma.

Aamulla, tapamme mukaan, jaamme näitä unikokemuksia mieheni kanssa. Joskus jaamme niitä lähiklaanini kanssa. Käy ilmi, että sisareni on nähnyt tismalleen samaa unta samana yönä. Hänkin on herännyt keskellä yötä pommien ja tykkien ääniin, taivaan hehkuessa punaisen pimeänä ennen välähdyksiä. Hän ei halunnut jättää kotia, mutta oli pakko lähteä evakkoon.

Tiedämme entuudestaan, että jotakin isompaa on tapahtumassa klaanissamme ja esi-isämme ”kertovat” asiasta meille tällä tavoin. Ilmenee, että tuota päivää kutsutaan ikivanhassa idän traditiossa nimellä Sarva Pitru (tai Mahalaya) Amavasya. Maha tarkoittaa suurta ja laya tarkoittaa tuhoa. Tänä päivänä kunnioitetaan esi-isien muistoa ja siitä alkaa ”esi-isien 15 päivän ajanjakso”.

Emme tuolloin 16.9.2020 tienneet, mitä olisi odotettavissa. Tiedostimme, että todennäköisesti odotettavissa olisi jokin ”sotatilaa vastaava” kaksiviikkoinen ajanjakso, jota esi-isämme kuitenkin suojelisivat ja joka päättyisi 30.9.2020.

Kaksi päivää ja yötä kuluu rauhassa. Seuraavat kolme päivää ja yötä valvon. 

Tyttäremme joutuu kovien vatsakipujen vuoksi sairaalaan. Hän on leikkausjonossa ja pelkää kuolemaa. Odotusaika leikkaukseen osoittautuu täysin kohtuuttomaksi kipukynnyksen moninkertaisesti ylittäneiden kipujen johdosta. 

Kaikenlainen resurssipula ja resursseihin tehdyt leikkaukset näkyvät sairaanhoidossa. Ja kaaos. Kuulemme myöhemmin ystävältämme, että Apottia otetaan juuri käyttöön. Kukaan ei tiedä puhelimessa, missä vahvasti lääkitty tyttäremme on. Sairaalassa kiireinen lääkäri sanoo ”asia selvitetään”. Sairaanhoitaja ohjaa meidät tyttäremme luokse viideksi minuutiksi. 

Valvon yön esi-isieni kanssa ja rukoilen elävän klaanimme kanssa. Tyttäremme menettää kivuista johtuen tajuntansa. Toinen hänen huonekavereistaan kertoo hypänneensä rullatuoliin tarkistamaan, onko hän hengissä.

Tyttäreni ilmestyy tuona yönä unessa omassa ystäväpiirissään. Tummanharmaassa kaavussa, ystävän sängyn päädyssä istuen, hän hymyilee ja kertoo lähtevänsä. Ystävä herää ja herättää muita rukoilemaan tyttäremme puolesta. Viikon päästä tyttäremme ilmestyy hänelle jälleen unessa sängyn päädyllä istuen. Tällä kertaa hän on valkoisissa vaatteissa.

Tyttäremme on nyt toipumassa.

Kokemus nostaa kuolemanpelkoni. Se nostaa minussa sellaisen vihan ja raivon, mikä on jäänyt ehkä muutaman vuosisadan sisälleni. Annan niiden purkautua ulos kuin tulivuoren. Tämän jälkeen mielenrauhani palaa.

Saamme hengähtää muutaman päivän. Toisena viikkona klaanissamme tapahtuu vielä käsittämättömän paljon. On yllättäviä kipuja, sairaalakäyntejä, onnettomuuksia, sairausepäilyjä, tikkauksia ja leikkauksia.

Tänään käyn katsomassa supertervettä 84-vuotiasta isääni. Hänelle tehtiin eilen täysin yllättäen sydänoperaatio. 

Kaikki nämä kokemukset kahden viikon sisällä herättävät huoleni hoitohenkilökunnan resursseista ja heidän jaksamisestaan kovissa paineissa ja kaoottisissa tilanteissa. Missä menee heidän jaksamisensa raja? Kaikesta huolimatta he tekevät suurella sydämellä työtään.

Sarva Pitru Amavasya päättyy tänään 30.9.2020. Olisiko tämä nyt tässä? Ymmärrän karman kautta tapahtunutta ja kaiken tarkoituksenmukaisuutta.

En vain jaksaisi enää valvoa öitä esi-isieni kanssa.

Ja haluaisin jaksaa olla parempi valo maailmassa. 

PS. Kaikki te, jotka ymmärrätte astrologian kautta isompaa kuvaa ja tapahtumia:

Tulikuuma, rohkea, peloton, mutta myös aggressiivinen ja väkivaltainenkin Mars perääntyy 9.9.-24.12.2020 Oinaan ja Kalojen merkeissä (vedisessä astrologiassa). Tästä ajasta Marsin perääntymisjakso Kaloissa 4.10.-13.11. on mahdollisesti vaarallisempi ja väkivaltaisempi. Lisäksi kommunikaation planeetta Merkurius perääntyy 14.10.-3.11.2020 Vaaan merkissä. Olkaa hyvin varovaisia siis toimissanne, niin sanallisissa kuin fyysisissä. Antakaa omien pelkojen nousta esille ja käsitelkää ne. Tämä on siis hyvin suuren hiilaamisen ajanjakso niin henkilökohtaisella kuin kollektiivisella tasolla.

Kuvat: samurai, Kwan Yin, shogun Wikipedia, muut Marjaana